Παγκόσμια φτώχια: To 71% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 10 δολάρια ημερησίως

Παγκόσμια φτώχια: To 71% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 10 δολάρια ημερησίως

Τα καλά μαντάτα: Η φτώχεια στον κόσμο έχει μειωθεί στο ήμισυ κατά την τελευταία δεκαετία.

Αλλά εδώ είναι τα κακά μαντάτα: το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει με χαμηλό εισόδημα ή φτωχό, ζώντας με λιγότερο από 10 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Pew Research Center που εξέτασε τις αλλαγές στο εισόδημα για 111 χώρες μεταξύ των ετών 2001 και 2011.

Σε αντίθεση με την Αμερική, όπου η μεσαία τάξη ζορίζεται οικονομικά τα τελευταία χρόνια, μερικοί ερευνητές λένε ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει βοηθήσει στο να συρρικνωθεί η φτώχεια και να διευρυνθεί η μεσαία τάξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά η μελέτη της Pew διαφωνεί, αποκαλώντας την παγκόσμια μεσαία τάξη περισσότερο υπόσχεση παρά πραγματικότητα. Είναι αλήθεια ότι η παγκόσμια μεσαία τάξη σχεδόν διπλασιάστηκε στο 13% έως το 2011, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Ινδία, για παράδειγμα, βίωσε μια απότομη πτώση στο ποσοστό φτώχειας της, η οποία έπεσε στο 20% το 2011, από 35% πριν από μια δεκαετία. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μετατοπίστηκε προς τις τάξεις χαμηλού εισοδήματος, ενώ η μεσαία τάξη ελάχιστα αυξήθηκε.

Στην Αφρική, το ποσοστό φτώχειας μειώθηκε στο 39% από 49%, αλλά σχεδόν όλη η αύξηση ήταν στα χαμηλά εισοδήματα.

Η μελέτη ορίζει ως φτωχούς όσους ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων, ενώ τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα έχουν εισόδημα μεταξύ 2 και 10 δολαρίων την ημέρα.

Η μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ, ζει με 10 έως 20 δολάρια την ημέρα. Ενώ αυτό είναι χαμηλό σε σχέση με τα αμερικανικά πρότυπα, υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων ότι το όριο αυτό προστατεύει τους ανθρώπους από το να ξανακυλήσουν στη φτώχεια, σύμφωνα με τη μελέτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλειοψηφία των ανθρώπων ζουν με περίπου 3 δολάρια την ημέρα.

Η Κίνα είναι μια χώρα που αντιστέκεται στην τάση. Σε αντίθεση με άλλα μέρη του κόσμου, η ταχεία οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα έχει επεκτείνει τη μεσαία τάξη της, αυξάνοντάς την στο 18% του πληθυσμού της χώρας το 2011, από 3% μία δεκαετία νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, οι φτωχοί κατρακύλησαν στο 12% από το 41%. Παρόλα αυτά, τα δύο τρίτα του πληθυσμού παραμένουν στα χαμηλά εισοδήματα.

Ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας και της Ρουμανίας και της Νότιας Αμερικής, όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, έχουν επίσης δει τις μεσαίες τάξεις τους να μεγαλώνουν.

Σε ό,τι αφορά τα ανώτερα μεσαία εισοδήματα, οι περισσότεροι άνθρωποι αυτής της τάξης ζουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αλλά αυτό επίσης αλλάζει. Το ποσοστό της ανώτερης μεσαίας τάξης που ζει σε αυτές τις περιοχές μειώθηκε στο 63% το 2011, από 76% πριν από μια δεκαετία. Αύξηση παρατηρήθηκε στην Κίνα, όπου η ανώτερη μεσαία τάξη διευρύνθηκε στο 10% από 1%, και τη Νότια Αμερική, η οποία κατέγραψε οριακή αύξηση στο 10% από το 8%.

Οι πλούσιοι, όμως, σε γενικές γραμμές, μετακινήθηκαν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου κατοικεί το 87% αυτών. Ζουν με 50 ή περισσότερα δολάρια την ημέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι στην κορυφή της λίστας. Περίπου το 56% των Αμερικανών είναι σε αυτή την κατηγορία, αλλά επτά ευρωπαϊκές χώρες και ο Καναδάς έχουν μεγαλύτερα ποσοστά πλούσιων πολιτών.