Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Διαρκής η μάχη κατά του ιού HIV – Συναγερμός από τη Unicef

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Διαρκής η μάχη κατά του ιού HIV – Συναγερμός από τη Unicef

Σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήταν φορείς του ιού HIV πέρυσι.

Δεκαοκτώ παιδιά μολύνονταν κάθε ώρα πέρυσι στον κόσμο από τον ιό HIV, υπογραμμίζει σήμερα σε έκθεσή της η UNICEF, επισημαίνοντας ότι ο θλιβερός αυτός απολογισμός δείχνει πόσο ανεπαρκής είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί για την προστασία των παιδιών στον κόσμο από το AIDS. Αν συνεχιστεί η σημερινή τάση όσον αφορά την μόλυνση από τον ιό HIV, ως το 2030 θα υπάρχουν μεταξύ των εφήβων 3,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα του ιού αυτού που προκαλεί το AIDS, σύμφωνα με την Επικαιροποιημένη Στατιστική μελέτη της UNICEF για το 2017.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι –περίπου ο πληθυσμός του Καναδά– ήταν φορείς του ιού HIV πέρυσι, σύμφωνα με την UNICEF. Μεταξύ αυτών, 2,1 εκατομμύρια είναι οι έφηβοι που είναι φορείς, υπήρξε δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με το 2005, ενώ 55.000 έφηβοι ηλικίας 10 με 19 ετών και 120.000 παιδιά κάτω των 14 ετών έχουν πεθάνει από αίτια που σχετίζονται με το AIDS. Τα παιδιά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από αίτια που σχετίζονται με το AIDS είναι αυτά που είναι κάτω των 4 ετών και έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.

«Η επιδημία του AIDS δεν έχει τελειώσει και παραμένει μια απειλή για τη ζωή των παιδιών και των νεαρών ανθρώπων», σημειώνει σε ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση αυτή ο Τσίουι Λούο, επικεφαλής της UNICEF στην υπηρεσία που ασχολείται με την καταπολέμηση του AIDS. «Είναι απαράδεκτο να συνεχίζουμε να βλέπουμε τόσο πολλά παιδιά να πεθαίνουν από AIDS και να έχουμε τόσο μικρή πρόοδο στην προστασία των εφήβων ώστε να αποτρέπεται η μόλυνσή τους από τον ιό HIV», προσθέτει ο ίδιος.

Η UNICEF επισημαίνει επίσης ότι όλοι οι θάνατοι εφήβων από τη νόσο του AIDS καταγράφονται στην υποσαχάρεια Αφρική και ότι παγκοσμίως περισσότερα κορίτσια από αγόρια μολύνονται απο τον ιό HIV.

Μεγάλο είναι επίσης το κενό που υπάρχει στον έλεγχο και τη θεραπεία των μωρών, καθώς λιγότερα από τα μισά βρέφη που είναι εκτεθειμένα στον ιό εξετάζονται κατά τους δύο πρώτους μήνες της ζωής τους, προστίθεται στην έκθεση.

Η UNICEF ζήτησε να υιοθετηθεί μια σειρά από μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η παροχή θεραπείας σε όλα τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, όπως και το να αποτελέσει προτεραιότητα η χορήγηση θεραπείας στα κορίτσια στην υποσαχάρεια Αφρική, να διαδοθεί η χρήση των διαγνωστικών τεστ που μπορεί να κάνει κανείς μόνος του και να υπάρξει μια πιο καλή συλλογή στοιχείων.

Αντικαρκινικό φάρμακο πέτυχε μείωση της επίδρασης του ιού
Γάλλοι γιατροί ανακοίνωσαν ότι ένα αντικαρκινικό φάρμακο πέτυχε να μειώσει δραστικά τον ιό HIV σε έναν 51χρονο ασθενή. Η ελπιδοφόρα ανακοίνωση συμπίπτει με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζαν-Φιλίπ Σπανό, διευθυντή του τμήματος ιατρικής ογκολογίας του Νοσοκομείου Πιτί-Σαλπετριέρ του Παρισιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας “Annals of Oncology”, ανακοίνωσαν ότι ο ασθενής που πήρε το φάρμακο νιβολουμάβη (πωλείται ως Opdivo από τη Bristol-Myers), εμφάνισε «δραστική και μόνιμη μείωση» του ιού HIV στον οργανισμό του.

Το nivolumab, ένα φάρμακο αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας που έχει χρησιμοποιηθεί κατά των καρκίνων των πνευμόνων, των νεφρών και του δέρματος, φαίνεται ότι έχει επίσης ικανότητες να καταστρέφει τα μολυσμένα με HIV κύτταρα, ακόμη και εκείνα που «κρύβονται» και ξεφεύγουν από τις συνήθεις αντιρετροϊκές θεραπείες.

Μηνύματα του ελληνικού πολιτικού κόσμου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Το δικό του μήνυμα, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, στέλνει ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, για την παγκόσμια ημέρα κατά του Aids.  «Φροντίζουμε πάντοτε να παίρνουμε τα μέτρα πρόληψης. Προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας από το στίγμα» αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος και συμπληρώνει: «εξασφαλίζουμε για όλους το δικαίωμα στην περίθαλψη».

Ανάρτηση στο διαδίκτυο, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, οι συνάνθρωποί μας που ζουν με HIV προσεγγίζουν το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού. Χρέος μας να τους διασφαλίσουμε την καθημερινότητα που τους αξίζει καταπολεμώντας το στίγμα και να συνεχίσουμε τον αγώνα της πρόληψης. #WorldAIDSDay» έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ στον λογαριασμό του στο twitter.

Το μήνυμα του ότι ο HIV (ιός του AIDS) μπορεί να νικηθεί και χρειάζεται μόνο αγαστή συνεργασία πολιτείας και κοινωνίας για να γίνει το AIDS παρελθόν, μετέφερε αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, κατά τη σημερινή επίσκεψή της, στον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Η αντιπροσωπεία, κατά την πρώτη κοινή επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιείται από μέλη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε για συντονισμένη κοινοβουλευτική δράση για την ανάδειξη και επίλυσή τους. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη ΔΗΣΥ, ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι και οι συνεργάτες του τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μαρία Δημητρακοπούλου-Σιούνα και Ελένη Σταύρου.