Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Πρέπει να φροντίσουμε τη φύση» το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Πρέπει να φροντίσουμε τη φύση» το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες
epa08389723 United Nations Secretary General Antonio Guterres is seen on a screen as she delivers her speech during the so-called Petersberg Climate Dialogue in Berlin, 28 April 2020. The international summit was held as a video conference amid the COVID-19 pandemic caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. It was chaired by German Minister for the Environment, Nature Protection and Nuclear Safety, Svenja Schulze, and saw also a televized keynote speech by German Chancellor Angela Merkel EPA/MICHAEL KAPPELER / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διαμηνύει πως «για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση» και ότι σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η ώρα της φύσης.

«Καθώς εργαζόμαστε για να ανακάμψουμε καλύτεροι, ας θέσουμε τη φύση εκεί όπου ανήκει. Στο κέντρο της λήψης αποφάσεων» τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διαμηνύει πως «για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση» και ότι σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η ώρα της φύσης.

Ειδικότερα, ο κ. Γκουτέρες υπογραμμίζει την ανάγκη ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα να αλλάξει πορεία και προτρέπει να «αναθεωρήσουμε τι αγοράζουμε και τι χρησιμοποιούμε», να «υιοθετήσουμε βιώσιμες συνήθειες, βιώσιμα γεωργικά και επιχειρησιακά πρότυπα», να «προστατέψουμε τα εναπομείναντα άγρια περιβάλλοντα και την άγρια φύση», να «δεσμευτούμε για ένα πράσινο και ανθεκτικό μέλλον».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σκιαγραφεί τις δραματικές αλλαγές της κλιματικής αλλαγής και σημειώνει πως η φύση μάς στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

«Βλάπτουμε το φυσικό κόσμο και αυτό γίνεται εις βάρος μας. Η υποβάθμιση των οικοτόπων και η απώλεια της βιοποικιλότητας επιταχύνονται. Η διατάραξη του κλίματος επιδεινώνεται. Οι φωτιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι υπερκαταιγίδες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές. Οι ωκεανοί θερμαίνονται και οξύνονται, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα των κοραλλιών. Τώρα ένας νέος κορωνοϊός μαίνεται, υπονομεύοντας την υγεία και τα προς το ζην» αναφέρει χαρακτηριστικά.