Η παγκόσμια «κάμψη» του διεθνούς εμπορίου

Η παγκόσμια «κάμψη» του διεθνούς εμπορίου

Μειωμένος ο ρυθμός ανάπτυξης των εμπορικών δραστηριοτήτων, σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή.

O ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου έχει μειωθεί δραστικά σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η έλλειψη διαθέσιμων στη χρηματοδότηση του εμπορίου επιβραδύνει τις παγκόσμιες συναλλαγές. Αυτά αναφέρει η Παγκόσμια Έρευνα 2014: Rethinking Trade and Finance, η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα, που συμπεριλαμβάνει στοιχεία από 298 τράπεζες, σε 127 χώρες και δημοσιοποίησε σήμερα το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC).

Τα βασικότερα σημεία της μελέτης δημοσιοποιήθηκαν και από το ελληνικό τμήμα του Επιμελητηρίου. «Το εύθραυστο περιβάλλον μεγεθύνεται από τις απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις στις παρυφές της Ευρώπης, στη Μέση Ανατολή, στη Νοτιανατολική Ασία και άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου» όπως σχολίασε ο Βίνσεντ Ομπράιεν (Vincent O’Brien), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Banking Commission του ICC.

Σημειώνεται πάντως στη μελέτη, ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου ήταν ελάχιστα πάνω από το 3% κατά τη διάρκεια του 2013, στο πρώτο τρίμηνο του 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν στο 4% και αναμένεται να επιταχυνθεί στο 5% έως το 2016. Το 68% των ερωτηθέντων αναφέρονται θετικά στο γεγονός ότι η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης του εμπορίου αυξήθηκε κατά αξία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο 41% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται ένα έλλειμμα χρηματοδότησης του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι κανονισμοί KYC και AML
Οι κανονισμοί Γνωρίστε Τον Πελάτη σας (Know Your Customer-KYC) και Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος (Anti-Money Laundering-AML) προκάλεσαν στο 68% των ερωτηθέντων μείωση στις συναλλαγές. Το 41,03% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η συμμορφώθηκαν με τους κανονισμούς στη χρηματοδότηση του εμπορίου το 2013 σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Βεβαίως, μια τέτοια συμμόρφωση είναι ακριβή, με την Παγκόσμια Έρευνα του ICC να δείχνει ότι το κόστος της συμμόρφωσης για έναν αντισυμβαλλόμενο φτάνει κατά μέσο όρο έως και τα 75.000 δολάρια Αμερικής.

Η Παγκόσμια Έρευνα ICC τόνισε επίσης ότι οι χώρες της G20 αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα των εμπορικών περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από το 2008, με τα στοιχεία του Word Οργανισμού Εμπορίου (WTO) να δείχνουν ότι οι χώρες αυτές εισήγαγαν 193 νέα εμπορικά περιοριστικά μέτρα μεταξύ Δεκεμβρίου 2012 και Νοεμβρίου 2013. Τέτοιοι περιορισμοί -πολλοί από τις οποίους είναι προστατευτικού χαρακτήρα και επομένως στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό- έχουν καθυστερήσει την ημερήσια διάταξη για το άνοιγμα του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι κανονισμοί της Βασιλείας ΙΙΙ
Το 65% των ερωτηθέντων δήλωσε, ακόμη, ότι οι κανονισμοί της Βασιλείας ΙΙΙ έχουν επηρεάσει το κόστος των κεφαλαίων και της ρευστότητας της χρηματοδότησης του εμπορίου. Το 72% των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι η Βασιλεία ΙΙΙ έχει κάνει τους οργανισμούς πιο καινοτόμους στην οργάνωση, αν και 69% τόνισαν ότι τους ανάγκασε να αυξήσουν τις τιμές για τους πελάτες τους.

Οι εξαγωγές Νότου-Νότου αντιπροσωπεύουν το 46% των παγκόσμιων εξαγωγών
Ένα βασικό εύρημα της Παγκόσμιας Έρευνας είναι ότι οι εξαγωγές Νότου- Νότου αντιπροσωπεύουν πλέον το 46% των παγκόσμιων εξαγωγών. Επίσης, 40% των ερωτηθέντων προσδιόρισαν την Ασία ως τον κύριο στόχο για το εμπόριο. Ακόμη και με το εμπόριο σε επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές, η σημασία τους στην παγκόσμια οικονομία αυξάνεται καθώς ανοίγονται νέοι εμπορικοί δρόμοι. Ωστόσο, αυτές οι αγορές είναι που έντονα αισθάνονται την ελάχιστη διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης του εμπορίου.

Διαβάστε ακόμη:

Πρωταθλητής στο ηλεκτρονικό εμπόριο η Amazon

Η ανησυχητική κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου

Επετεύχθη η πρώτη συμφωνία για το Παγκόσμιο Εμπόριο