Παγκόσμιες ζυμώσεις στον κλάδο της μπύρας

Παγκόσμιες ζυμώσεις στον κλάδο της μπύρας

Έντονο φλερτ μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ζυθοποιίας στο κόσμο. 

Η Anheuser-Busch InBev βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες για τη χρηματοδότηση μιας συμφωνίας εξαγοράς της SABMiller PLC. Η μεγαλύτερη ζυθοποιία του κόσμου φαίνεται ότι επιθυμεί να μεγαλώσει κι άλλο, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες για τη χρηματοδότηση μιας συμφωνίας εξαγοράς της SABMiller PLC, η οποία με τη σειρά της προσπάθησε να εξαγοράσει την ολλανδική ζυθοποιία Heineken NV, σχέδιο το οποίο απορρίφθηκε εν τέλει.

Η συμφωνία μεταξύ της AB InBev και της SABMiller, συμφωνία που θα έφερνε μαζί τις δυο μεγαλύτερες ζυθοποιίες παγκοσμίως, θα μπορούσε να αγγίξει τα 122 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το χαρτοφυλάκιο της Ab InBev περιλαμβάνει ενδεικτικά τις μπύρες Budweiser, Stella Artois και Corona, ενώ αυτό της SABMiller τις μπύρες Coors, Miller και Leinenkugel’s.

Οι συζητήσεις της AB InBev με τις τράπεζες προέκυψαν μια ημέρα αφότου η πρόταση της SABMiller’s για την εξαγορά της Heineken απορρίφθηκε από τη δεύτερη, η οποία φαίνεται ότι επιθυμεί να παραμείνει ανεξάρτητη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει μια σειρά αξιοσημείωτων συμφωνιών στο χώρο των αλκοολούχων ποτών, όπως η συμφωνία εξαγοράς της Grupo Modelo SA – που παράγει την Corona Extra – από την AB InBev, ύψους 20,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και η εξαγορά της Beam Inc. – βλέπε Jim Beam – από την ιαπωνική Suntory Holdings Ltd. Με την πρώτη εξαγορά η AB InBev απέκτησε μεγαλύτερη έκθεση σε αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, ενώ η Suntory αγόρασε την Beam για να εκτεθεί στην κατηγορία ουίσκι μπέρμπον, το οποίο πηγαίνει ιδιαίτερα καλά στην αμερικανική αγορά.

Ο νέος γύρος συγκεντροποίησης της παγκόσμιας βιομηχανίας ποτών έρχεται σε μια στιγμή όπου ο κλάδος του ζύθου αντιμετωπίζει την πρόκληση της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης σε πολλές δυτικές αγορές. Επίσης, και η μεταστροφή των καταναλωτικών προτιμήσεων προς το κρασί και τα ποτά δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα.