Παγκόσμιο χάος μετά την απόφαση Τραμπ για τα πυρηνικά του Ιράν

Παγκόσμιο χάος μετά την απόφαση Τραμπ για τα πυρηνικά του Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν αποχωρούν από τη συμφωνία, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διεθνή συμφωνία που στοχεύει να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, χωρίς ωστόσο να φθάσει στο σημείο να «σκίσει» τη συμφωνία όπως είχε υποσχεθεί.

Έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ σε βάρος αυτής της εμβληματικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015, τη «χειρότερη» που έχουν ποτέ διαπραγματευτεί οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποχωρούν.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα την «επικυρώσει» εκ νέου εξαιτίας του ότι η Τεχεράνη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, παρά τις διαβεβαιώσεις για αυτό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Απειλώντας ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία «ανά πάσα στιγμή», ο Τραμπ κάλεσε τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς όπως και τις υπόλοιπες χώρες που τη συνυπέγραψαν –τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία– να επιδείξουν αποφασιστικότερη στάση απέναντι στην Τεχεράνη.

«Εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση (…) θα μπει τέλος στη συμφωνία» προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε διάρκειας 20 λεπτών, σε εχθρικό τόνο κατά της Τεχεράνης, την οποία χαρακτήρισε «δικτατορικό» καθεστώς.

«Ποιο είναι το νόημα μιας συμφωνίας που το μόνο που προσφέρει είναι να καθυστερεί τη δυνατότητα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα;» διερωτήθηκε ο Αμερικανός ηγέτης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει κυρίως να καταργήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται σχετικά με την άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα μετά το 2025.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ορισμένων ηγετικών στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης «καταχράστηκαν τεράστια τμήματα της ιρανικής οικονομίας και υπεξαίρεσαν τις θρησκευτικές δωρεές προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο και την τρομοκρατία στο εξωτερικό» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, χωρίς ωστόσο να τους χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».

Ωστόσο, έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει «πρόσθετες κυρώσεις».

«Οι ΗΠΑ είναι πιο μόνες από ποτέ εναντίον του ιρανικού λαού»

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ «είναι πιο μόνες από ποτέ εναντίον του ιρανικού λαού», σχολίασε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

«Οι δηλώσεις (του Τραμπ) είναι ένα κουβάρι προσβολών και αβάσιμων κατηγοριών», τόνισε ο Ροχανί.

«Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα δεν μπορεί να τροποποιηθεί, δεν μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτή ούτε ένα άρθρο ούτε μια υποσημείωση», επανέλαβε ο Ιρανός πρόεδρος. «Για όσο καιρό εξυπηρετούνται τα συμφέροντά μας, θα παραμείνουμε στη συμφωνία και θα συνεργαζόμαστε με την ΙΑΕΑ, όμως αν μια ημέρα δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά μας, δεν θα διστάσουμε ούτε δευτερόλεπτο και θα αντιδράσουμε».

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε από την πλευτά του ότι είναι “εξαιρετικά ανησυχητικό” το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγείρει και πάλι ζητήματα που διευθετήθηκαν όταν υπογράφθηκε η διεθνής συμφωνία για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, η Μόσχα θεωρεί ότι πλέον βασικό έργο της είναι να αποτρέψει την κατάρρευση της συμφωνίας. Κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να παραμείνουν δεσμευμένες στη συμφωνία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ακυρώσουν μονομερώς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης», διαμήνυσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν μεταξύ αυτών που συνεχάρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο για την απόφασή του. Ανάλογη στάση κράτησε και η Σαουδική Αραβία, η οποία χαιρέτισε «τη σταθερή στρατηγική» του.