Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία» το burn-out και όχι ασθένεια

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία» το burn-out και όχι ασθένεια
Businesswoman with Hands on Head Using Laptop Photo:
Το burn-out περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες, του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η εργασιακή εξουθένωση ή “burn out” όπως άτυπα ονομάζεται παγκοσμίως είναι ένα “φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία” και δεν είναι ασθένεια, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΠΟΥ, δίνοντας διευκρινίσεις σε σχέση με προηγούμενη ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού που περιλάμβανε την υπερκόπωση στην εργασία στη Διεθνή Κατάταξη των ασθενειών του ΠΟΥ.

Ο εκπρόσωπος έκανε μια διόρθωση διευκρινίζοντας ότι το burn-out περιλαμβανόταν ήδη στην προηγούμενη κατάταξη στο κεφάλαιο: “Παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας”.

“Το ότι περιλαμβάνεται σε αυτό το κεφάλαιο σημαίνει ακριβώς ότι το burn-out δεν νοείται ως μια ιατρική κατάσταση αλλά μάλλον ως φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία”, σύμφωνα με τρέχουσες έρευνες

Το burn-out περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες, του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με τη “μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα”.

Το πρωτόκολλο του ΠΟΥ διευκρινίζει ότι το burn-out “αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με το επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής”.

Η νέα κατάταξη, που ονομάζεται CIP-11 και δημοσιεύτηκε πέρυσι, υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη φετινή 72η Παγκόσμια Συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Η κατάταξη περιέχει νέα κεφάλαια, από τα οποία ένα αφιερώνεται στη σεξουαλική υγεία. Η νέα κατάταξη καλύπτει διαταραχές που παλαιότερα κατατάσσονταν αλλού, όπως η “ασυμφωνία φύλου” δηλαδή η τρανσεξουαλικότητα, η οποία έως σήμερα κατατασσόταν στην κατηγορία των ψυχικών διαταραχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP