«Πάγο» έβαλε στον Σαλβίνι η Ιταλική Γερουσία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τη στάση αυτή στέλνουν το μήνυμα στον Σαλβίνι ότι θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα για να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του.

Τα μέλη της Γερουσίας απέτυχαν να συμφωνήσουν χθες σε μία ημερομηνία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που έχει ζητήσει ο Ματέο Σαλβίνι. Θα συναντηθούν έτσι εκ νέου σήμερα, Τρίτη, και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ansa θα καλέσουν τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, για ακρόαση στις 20 Αυγούστου.

Ο αρχηγός της Λέγκας, βλέπω τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να απογειώνονται κοντά στο 40% (ποσοστό που μπορεί να του χαρίσει αυτοδυναμία) επιδιώκει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει σε κάλπες ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό του 2020 με τις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση ωστόσο πιθανότατα θα χάσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας και τότε θα πρέπει ο πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα να αποφασίσει εάν θα επιδιώξει τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού συναπισμού, μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης ή την προκήρυξη εκλογών.

Τα σενάρια μίας συμμαχίας κατά του Σαλβίνι πληθαίνουν. Κανείς όμως δεν είναι σίγουρος εάν ένα νέο κόμμα του Ματέο Ρέντσι, που θα ένωνε έστω και άτυπα δυνάμεις με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, μπορεί να κόψει την φόρα της ακροδεξιάς Λέγκας. Εξάλλου και η ίδια έχει τη δυνατότητα να συμμαχήσει με το ακόμη πιο σκληρό ακροδεξιό κόμμα, Αδελφοί της Ιταλίας, αλλά και πιθανώς με το Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Σε μία τέτοια τριμερή συμμαχία υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ακόμη και πλειοψηφία 2/3 που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σχετικά άρθρα