Παγώνη: 1 στα 3 παιδιά νοσούν με κορωνοϊό- 3η δόση στις περισσότερες ομάδες του πληθυσμού

Παγώνη: 1 στα 3 παιδιά νοσούν με κορωνοϊό- 3η δόση στις περισσότερες ομάδες του πληθυσμού
Μαθητές φορώντας μάσκες προσέρχονται στο σχολείο τους κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε δημοτικό σχολείο στην Πάτρα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020. Ένα διαφορετικό «πρώτο κουδούνι» χτυπάει σήμερα στα σχολεία. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε νέα δεδομένα και έτσι, το παζλ της λειτουργίας των σχολείων φέτος συνθέτουν κομμάτια από μία μακρά λίστα μέτρων πρόληψης, βασικότερα εκ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο σχολαστικός καθαρισμός χεριών, αιθουσών και εξοπλισμού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αν και όπως ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών τα συμπτώματα δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, τα παιδιά μεταδίδουν και κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν στα νοσοκομεία.

Έκκληση προς τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους απηύθυνε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Όπως ανέφερε, 1 στα 3 κρούσματα κορωνοϊού αφορούν σε παιδιά έναντι 1 στα 5 παιδιά που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Το υψηλό ιικό φορτίο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει εστιάσει στα μικρά παιδιά. Παρακαλούμε τους γονείς σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Τα συμπτώματα στην πλειοψηφία δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, είναι τα συνήθη, πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση κλπ.  Όμως αυτά τα παιδιά μεταδίδουν και κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν στα νοσοκομεία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, επισήμανε ότι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων θα φανούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι «οι υγειονομικοί ετοιμαζόμαστε για τρίτη δόση μαζί με τους άνω των 60 ετών. Πιθανό αυτή θα είναι η εισήγηση από την Επιτροπή». Πρόσθεσε δε ότι η Βρετανία πριν λίγες ημέρες έριξε το όριο για την ενισχυτική δόση του εμβολίου για όσους είναι πάνω από 50 ετών.

Τέλος, επισήμανε ότι σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «New England» δημοσίευσε μια μελέτη που έλεγε για την τρίτη δόση πόσο προσφέρει κι εξασφαλίζει την ομάδα των ασθενών υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα. «Μετά τους 7-8 μήνες τα αντισώματα δεν εξαφανίζονται, αλλά μειώνονται. Ξεκινάμε με τις ομάδες και πιστεύω σιγά σιγά ότι οι περισσότερες ομάδες, αν όχι, θα κάνουν όλοι», κατέληξε.