Παγώνη: «Κλειδί» τα self tests- Τι θα γίνει με σχολεία και μετακινήσεις εκτός νομού

Παγώνη: «Κλειδί» τα self tests- Τι θα γίνει με σχολεία και μετακινήσεις εκτός νομού
Ασθενοφόρο φθάνει στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι, στο Περιστέρι, για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020. Για ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, θα διενεργηθεί η εισαγγελική έρευνα για τις δύο ιδιωτικές κλινικές στην Αττική σε Περιστέρι και Γλυφάδα, στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού σε ασθενείς και προσωπικό. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, το σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και να γίνουν «τα τεστ που έχουμε πει και έχουμε ζητήσει, και καλώς έρχονται (τα self tests). Γιατί θα γίνεται γρήγορα η ιχνηλάτηση και θα περιοριστεί ο ιός και οι μεταλλάξεις».

Αισιόδοξη για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, με προσεκτικά βήματα, η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει το υφιστάμενο κύμα κορωνοϊού.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και ερωτηθείσα για τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις, η κυρία Παγώνη σημείωσε ότι «πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι όποιος ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο και χρειαστεί βάσει κριτηρίων διασωλήνωση, θα διασωληνωθεί. Αν δεν υπάρχουν κρεβάτια κι έχουν όλα εξαντληθεί, μπαίνει σε απλές κλίνες και παρακολουθείται από γιατρούς της ΜΕΘ και γιατρούς του τμήματος. Δεν είναι αυτό που ήταν Ιταλία, ότι επιλέγουμε ποιους θα διασωληνώσουμε».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι οι υγειονομικοί «είπαμε να γίνει επίταξη στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι έχουν βάλει ασθενείς δικούς τους στα ιδιωτικά και ότι οι κλίνες είναι πλήρεις».

 

«Κλειδί» τα self tests

Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, το σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και να γίνουν «τα τεστ που έχουμε πει και έχουμε ζητήσει, και καλώς έρχονται (τα self tests). Γιατί θα γίνεται γρήγορα η ιχνηλάτηση και θα περιοριστεί ο ιός και οι μεταλλάξεις».

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται για τα self tests, η Ματίνα Παγώνη τόνισε: «Τα self tests τα είχαμε ζητήσει σαν επιστημονική κοινότητα. Πολλά λέχθηκαν αυτή την εβδομάδα, το πώς θα τα κάνει ο καθένας, το πόσο δύσκολο είναι. Οι οδηγίες θα είναι σαφείς, δεν είναι δύσκολα καθόλου. Να μην κάνουμε την τρίχα τριχιά».

Τι θα γίνει με τα σχολεία και τις μετακινήσεις εκτός νομού

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα πάντα ταυτόχρονα. Για να ανοίξουν τα σχολεία, πρέπει να έχουμε τις ποσότητες των τεστ που θα γίνονται ανά βδομάδα στους μαθητές και τους καθηγητές. Δεν μπορούν να ανοίξουν αλλιώς».

Στην ερώτηση γιατί η επιτροπή ειδικών και η κυβέρνηση κλίνουν προς την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, διατηρώντας την απαγόρευση για τις μετακινήσεις εκτός νομού, η κυρία Παγώνη είπε:

«Οι εμβολιασμοί δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοιο ποσοστό που να υπάρχει μια σχετική ασφάλεια και ανοσία. Ένας που θα φύγει ανεμβολίαστος 50 ετών και πάει στο χωριό του, μπορεί να βρει ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι στο 10% που έχουν εμβολιαστεί και θα νοσήσουν. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Πρώτα θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο».

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για το Πάσχα. «Πώς θα είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε διαφορετικό καλοκαίρι αν έχουμε ένα κύμα ενδιάμεσα; […] Υπάρχει ανησυχία να μην πάει κάτι λάθος και φτάσουμε στο καλοκαίρι και δεν έχουμε σχετική ανοσία γύρω στο 50%. Να προχωρήσει το εμβόλιο, να μπορέσει ο κόσμος να εμβολιαστεί, να τα καταφέρουμε το καλοκαίρι», κατέληξε.