Παγώνη: Μέσα σε μία εβδομάδα πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως τόνισε, την προηγούμενη εβδομάδα το νοσοκομείο «Γεννηματάς» είχε 5 εισαγωγές Covid, ενώ αυτό το πρωί, μετά το τέλος της εφημερίας, οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25.

Οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία πενταπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, όπως σημείωσε σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, την προηγούμενη εβδομάδα το νοσοκομείο «Γεννηματάς» είχε 5 εισαγωγές Covid, ενώ αυτό το πρωί, μετά το τέλος της εφημερίας, οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25.

«Εάν συνεχίζουμε έτσι, το peak θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο», εκτίμησε. «Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα που δεν ξέρω πού θα βγει. Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την μέρα», προειδοποίησε.

«Εάν κατορθώσουμε μέχρι τέλη Αυγούστου και φτάσουμε το 80% εμβολιασμένων, μπαίνουμε σε ένα ασφαλή χειμώνα. Αν δεν το πετύχουμε, γυρίζουμε πίσω. Σε lockdown δεν θα μπούμε, εκτός αν υπάρχουν μερικές περιοχές ή πόλεις που θα μπουν για μερικές μέρες. Δεν αντέχει η οικονομία αλλά lockdown», τόνισε.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των ατόμων που νοσηλεύονται, ανέφερε πως οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους. Το 70% των εισαγωγών δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση.

«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν βλέπει ηλικίες»,  υπογράμμισε η κ. Παγώνη, καθώς οι ασθενείς είναι από 27 έως 85 και 90 ετών. Η ίδια εκτίμησε ότι τελικά δεν θα αποφύγουμε την τρίτη δόση του εμβολιασμού, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με εμβόλιο mRNA.

Αναφερόμενη, τέλος, στο αντιεμβολιαστικό κίνημα υποστήριξε πως ίσως έπρεπε να είναι πιο προσιτός ο τρόπος προσέγγισης αυτής της ομάδας. «Ίσως ο δικός μας τρόπος δεν ήταν προσιτός σε αυτούς τους ανθρώπους. Με το να κουνάμε το δάχτυλο δεν κερδίζουμε τίποτα. Το να πείθουμε με γεγονότα, με αποδείξεις, είμαστε εμείς οι κερδισμένοι», είπε.