Παγώνη: Όχι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00- Να εφαρμοστούν τα υπάρχοντα μέτρα

Παγώνη: Όχι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00- Να εφαρμοστούν τα υπάρχοντα μέτρα
glomex
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι αναμένεται να θέσουν επί τάπητος την κατάσταση που επικρατεί στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά και τα νέα σκληρότερα μέτρα, για να αντιμετωπιστεί το κύμα του κορωνοϊού.

Την ώρα  που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ωρών η σύσκεψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού, η Ματίνα Παγώνη προτείνει τα εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι αναμένεται να θέσουν επί τάπητος την κατάσταση που επικρατεί στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά και τα νέα σκληρότερα μέτρα, για να αντιμετωπιστεί το κύμα του κορωνοϊού.

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, αναφέρει πως η λήψη νέων μέτρων δεν είναι αναγκαία και προτείνει να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα.

Μιλώντας στο MEGA, η κα Παγώνη τόνισε ότι «Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε».

«Η σταθεροποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων μαρτυρά ότι η πανδημία βρίσκεται υπό διαχείριση, οπότε καινούργια μέτρα στην παρούσα φάση θα ήταν περιττά. Το να ανακοινώνουμε κάθε δυο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε», σημειώνει.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή των ειδικών παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη του ιού στη χώρα και βήμα- βήμα αποφασίζει τις επόμενες κινήσεις.

Όχι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00

Σχετικά με τις σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα στην Αθήνα, η κ. Παγώνη είπε ότι δεν είναι καλή ιδέα. «Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα». «Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης» ανέφερε.

«Η λύση είναι τα εμβόλια»

Κυρίαρχο ζήτημα παραμένει η διαδικασία του εμβολιασμού των πολιτών κατά του Covid-19. Οι λιγοστές δόσεις που έχουν παραλάβει οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάει πίσω τα προγράμματα εμβολιασμού, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες που θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί να περιμένουν στην ουρά.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων, η κ. Παγώνη τόνισε ότι περίπου το 80% των νοσοκομειακών γιατρών έχουν ήδη εμβολιαστεί, ενώ συνεχίζονται κανονικά και οι εμβολιασμοί των υπολοίπων. Τα τελευταία νούμερα της πανδημίας έχουν αυξήσει σε μικρό ποσοστό την εισαγωγή ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία, ωστόσο βρίσκονται σε καλή κατάσταση, όπως σημείωσε. «Υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ, τόσο στην Αττική, όσο και στην Περιφέρεια, με το ποσοστό τους να αγγίζει το 57%».

Σημειώνεται ότι, μετά την Αττική, που είναι στο «κόκκινο», οι ειδικοί αποφάσισαν την Πέμπτη να «κοκκινίσουν» και τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει άνοδο στα κρούσματα. Η απόφαση για τη Θεσσαλονίκη και τα νέα περιοριστικά μέτρα λήφθηκε προληπτικά, για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του ιικού φορτίου και πίεση στο ΕΣΥ, δεν είχε να κάνει όμως με τον αριθμό των κρουσμάτων που εμφανίζει η συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό που οδήγησε σε αυτή την κίνηση ήταν ο γρήγορος ρυθμός αύξησης των νέων μολύνσεων και κυρίως το μεγάλο ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα της πόλης. Το ιικό φορτίο χρειάζεται χρόνο για να αποκλιμακωθεί σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ενώ η εικόνα της Θεσσαλονίκης δε δικαιολογεί νέα μέτρα, επισήμανε στην ίδια εκπομπή ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής Νανοτεχνολογίας και διευθυντής εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ.