«Παγώνουν» τον ΕΝΦΙΑ για να αποφύγουν αντιδράσεις

«Παγώνουν» τον ΕΝΦΙΑ για να αποφύγουν αντιδράσεις
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλαλούμ έχει δημιουργηθεί με τις αντικειμενικές αξίες – Στο ΥΠΟΙΚ εξετάζουν υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με τις υφιστάμενες αξίες.

H μνημονιακή υποχρέωση για υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. οι οποίες θα είναι ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά, αποτελεί μια δύσκολη…εξίσωση για το υπουργείο Οικονομικών.

Και αυτό γιατί στόχος στο ΥΠΟΙΚ είναι διαφορές που θα προκύψουν στον φόρο λόγω των νέων αντικειμενικών να «ισοσκελιστούν» με παρεμβάσεις σε συντελεστές και κλιμάκια, προκειμένου να μην υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στον φόρο που πληρώνουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες στις λαϊκές συνοικίες της Αττικής, αλλά και σε τουριστικές περιοχές θα προκαλέσουν νέα προβλήματα, νέες αντιδράσεις και κατ’ επέκταση νέα προβλήματα στην κυβέρνηση.

Ετσι, μία από τις προτάσεις που έπεσε στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι να μπει πλαφόν 20% στις αυξήσεις, αλλά και στις μειώσεις. Ωστόσο με τις νέες αντικειμενικές αυτό που δεν μπορεί να αποφύγει το ΥΠΟΙΚ είναι οι αυξήσεις των φόρων. Για αυτό υπάρχει εισήγηση να το «παγώσει» η κυβέρνηση.

Δηλαδή μπορεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο να ανακοινωθούν οι αντικειμενικές, αλλά να μην υπάρξουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ώστε οι αυξομειώσεις να μην είναι μεγάλες και να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη και θα πληρώσουν τα ίδια με φέτος ποσά.

Σε κάθε περίπτωση το μνημόνιο ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να φέρει σε επίπεδο βεβαίωσης το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ.