«Πάγος» και από το Eurogroup στη γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος

«Πάγος» και από το Eurogroup στη γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (δεν εικονίζεται) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξης την ώρα που ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισκεπτόταν την Αθήνα, δείχνει τις γερμανικές διαθέσεις για το ζήτημα.

 

Η συμβιβαστική πρόταση που κόμισε στην Αθήνα ο απεσταλμένος του Γάλλου Προέδρου, Μπρουνό Λε Μερ, μπορεί να φέρει τις «ευλογίες» της Κομισιόν, ωστόσο, δεν έχει πάρει ακόμη το πράσινο φως από τη Γερμανία.

Μάλιστα, πριν προλάβει να αναχωρήσει από την Αθήνα, η ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, έσπευδε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, καθώς συνέδεε ευθέως την όποια συμφωνία με τη γραμμή που ορίζει η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016.

Η ανακοίνωση της ατζέντας του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, κινείται αυστηρά στο πλαίσιο που έχει θέσει εξαρχής ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως αναφέρεται, «το Eurogroup θα συζητήσει  τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016». Είναι ακριβώς η διατύπωση, που ήθελε να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση και έθετε ως νέα «κόκκινη γραμμή» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς στη συμφωνία του 2016 αναφέρεται ρητώς πως τα μέτρα για το χρέος θα έρθουν «εάν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018».

Όπως δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, ωστόσο, χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση «δύσκολη» και «πολύπλοκη». Αν και μένουν μόλις 48 ώρες, όπως δήλωσε «μπορούμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία, αν καθένας μας κάνει μία επιπλέον προσπάθεια».

Σύμφωνα με τον κ. Λε Μερ, «όλοι ξέρουν ότι είναι πολύπλοκο και δύσκολο, κανένα θέμα δεν είναι εύκολο», ζήτησε όμως από τις εμπλεκόμενες πλευρές «συναίσθηση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αυτός ο μηχανισμός ευελιξίας, τον οποίο προτείνουμε, να εισαχθεί στην τελική δήλωση του Eurogroup».

Η πρόταση Λε Μερ είναι ένας συγκερασμός της πρότασης της 22ας Μαΐου (που είχε απορρίψει η κυβέρνηση), με την αρχική δική του πρόταση, που προέβλεπε άμεση συνάρτηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μεσομακροπρόθεσμα με την πορεία του ΑΕΠ.

Η πρόταση φαίνεται πως συζητείται από την ελληνική πλευρά, με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να τονίζει κατά τη συνάντησή του με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών πως «είμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ σε μια λύση που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού» συμπληρώνοντας πως «είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Eurogroup, ώστε να μη χρειαστεί να τεθεί στο επίπεδο των ηγετών. Αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, αλλά η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν» εξήγησε.

Διαβάστε ακόμη: Ηχηρή παρέμβαση Κερέ πριν το Eurogroup