Πακέτο στήριξης για την ενέργεια θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Tι θα περιλαμβάνει

Πακέτο στήριξης για την ενέργεια θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Tι θα περιλαμβάνει
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για την υγεία, Αθήνα Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει πακέτο στήριξης για την ενέργεια σήμερα από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Στα μέτρα που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνονται εκπτώσεις στο φυσικό αέριο που θα αφορά και τους πρώτους μήνες του νέου έτους, ενώ για το ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται διεύρυνση της επιδότησης των λογαριασμών.

Παράλληλα, ειδική μέριμνα θα ληφθεί και για τους αγρότες, όπως ανακοίνωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη εξαγγελθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να διευρυνθούν οι δικαιούχοι κι ενδεχομένως να ληφθούν και νέα μέτρα ελάφρυνσης.

Σε άμεσο, όμως, χρόνο και ειδικά για τα νοικοκυριά, συνέχεια θα δοθεί στην επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος (πιθανά με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια), ενώ στην περίπτωση του φυσικού αερίου εξετάζεται ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση στην τιμή της χονδρικής (ακόμη και 16%), ώστε μέσω των παρόχων του, αυτή να περάσει τελικά στους καταναλωτές.

Οι νέες ελαφρύνσεις θα εκτείνονται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ κεντρική στόχευση αποτελεί η ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

“Η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά αυξήθηκε δύο φορές από τον Σεπτέμβριο, όταν ανακοινώσαμε την ίδρυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Από τα 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο, σε 18 ευρώ τον Οκτώβριο και σε 39 ευρώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Το επίδομα θέρμανσης υπερδιπλασιάστηκε από τα 84 εκατ. ευρώ στα 174 εκατ. ευρώ. Τον φετινό χειμώνα, οι δικαιούχοι θα υπερβούν το 1 εκατομμύριο, αυξημένοι κατά 300.000 συγκριτικά με την περίοδο 2020-2021. Από το 2020 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι και καταναλωτές φυσικού αερίου”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος.

“Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου αναστείλαμε τις χρεώσεις των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Τα τέλη χρήσης θα εξοφληθούν σταδιακά από την άνοιξη του επόμενου έτους, όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, από τον Οκτώβριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση ύψους 15% στους προμηθευτές της, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μειώσουν αντίστοιχα τα τιμολόγια στους καταναλωτές. Επίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ήδη εξετάζει την αύξηση της  έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για το μήνα Δεκέμβριο όπου οι καταναλώσεις είναι αυξημένες, ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το πρώτο 3μηνο του 2022. Μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία γραμμής ενεργειακής αλληλεγγύης για την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά”, πρόσθεσε.