Πακέτο βοήθειας 4 δισ. δολαρίων για να σωθεί η Air France-KLM

Πακέτο βοήθειας 4 δισ. δολαρίων για να σωθεί η Air France-KLM
epa08444563 (FILE) - A undated file picture showing Air France and Dutch airline KLM jets at Schiphol airport, The Netherlands (reissued 26 May 2020). The Air France-KLM Group will have their shareholders' meeting on Tuesday, 26 May 2020. EPA/TOUSSAINT KLUITERS *** Local Caption *** 50416238 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της αεροπορικής εταιρείας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Προηγήθηκαν τεταμένες συνομιλίες Γαλλίας, Ολλανδίας με την Κομισιόν.

Έως και 4 δισ. ευρώ πακέτο βοήθειας θα λάβει η Air France-KLM ενώ η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό της στο 30% για να σωθεί η αεροπορική εταιρεία που έχει δεχτεί χτύπημα από την πανδημία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Air France θα λάβει έως και 1 δισ. δολάρια ενίσχυση από τους μετόχους και θα μετατρέψει υπάρχον γαλλικό δάνειο 3 δισ. ευρώ σε υβριδικά μέσα, σύμφωνα με δήλωση που έκανε η Κομισιόν την Τρίτη. Σε αντάλλαγμα, η Air France θα πρέπει να εγκαταλείψει 18 landing slots στο αεροδρόμιο Orly, έξω από το Παρίσι.

Η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της αεροπορικής εταιρείας στο πλαίσιο του σχεδίου, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο ραδιόφωνο France Inter.

Το πολυαναμενόμενο πακέτο ήταν το επίκεντρο τεταμένων συνομιλιών μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων της Air France-KLM (Γαλλίας, Ολλανδίας) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητούσε μια σειρά προϋποθέσεων για την αντιστάθμιση των αντιμονοπωλιακών ανησυχιών. Οι κυβερνήσεις πέρυσι χορήγησαν στον όμιλο συνολικά 10,4 δισ. ευρώ σε άμεσα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις.