(Παν)Ακριβό μου ελαιόλαδο: Κατά 67% πιο ακριβό στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – 2η υψηλότερη τιμή στην ΕΕ

(Παν)Ακριβό μου ελαιόλαδο: Κατά 67% πιο ακριβό στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – 2η υψηλότερη τιμή στην ΕΕ
Close up at the olives and the leaves of an olive tree with blue sky at the background at an Olive Grove in Attika in Greece near Athens International Airport ATH. The olive plantation in rows is on a hill, a slope with limestone terrain. Olive oil and olives are one of the core ingredients in Mediterranean cuisine. The Mediterranean area produces 95% of the world production according to the Food and Agriculture Organization, contributing to the GDP and the economy of each country, top 3 countries are Spain, Greece and Italy. Attika, Greece on October 11, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Πίνακας της Eurostat αποκαλύπτει τη διαρκώς ανοδική πορεία του πληθωρισμού ελαιολάδου στη χώρα μας.

Το ελαιόλαδο στην Ελλάδα για τον Ιανουάριο του 2024 ήταν 67% πιο ακριβό από τον αντίστοιχο μήνα του 2023, φέρνοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση με τον μεγαλύτερο ετήσιο πληθωρισμού του ελαιόλαδου στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πίσω μόνο από την Πορτογαλία.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η πορεία της τιμής του ελαιόλαδου στη χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat, για τον πρώτο μήνα του 2024 όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού για το ελαιόλαδο.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).

Αντιθέτως, οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), την Ιρλανδία (+16%) και την Ολλανδία (+18%).

H πορεία των τιμών στην ΕΕ

Η τιμή του ελαιολάδου εκτινάχθηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022).

Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%). Η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022).

Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν υψηλότερες κατά 47% (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα από την αρχή του 2021 η ετήσια αύξηση που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2024 ήταν η μεγαλύτερη, ακολουθούμενη από την ετήσια άνοδο 58,5% στην τιμή του ελαιολάδου που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: