Panama Papers: Η Κίνα λογοκρίνει τις online συνομιλίες

Panama Papers: Η Κίνα λογοκρίνει τις online συνομιλίες

Εκατοντάδες σχόλια και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ήδη διαγραφεί από τη Δευτέρα το πρωί.

Η Κίνα φαίνεται πως λογοκρίνει τις αναρτήσεις και τον σχολιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του σκανδάλου «Panama Papers», πληροφορίες για το οποίο κάνουν τον γύρο του κόσμου από την Κυριακή. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται εξέχοντα στελέχη της κινεζικής πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής, συμπεριλαμβανομένου και του αδερφού του πρωθυπουργού της χώρας.

Εκατοντάδες σχόλια και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Sina Weibo και το WeChat έχουν ήδη διαγραφεί από τη Δευτέρα το πρωί. Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, το 2012 ο αδερφός του Κινέζου πρωθυπουργού και η σύζυγός του διέθεταν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητη περιουσία, σε μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία φρόντισαν στη συνέχεια να «κρύψουν» σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα δεν μεταδίδουν ειδήσεις για το σκάνδαλο «Panama Papers», όμως τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν «φωτιά» από το βράδυ της Κυριακής. Γρήγορα, μάλιστα, δημιουργήθηκε και το σχετικό hashtag στο Twitter, το οποίο έγινε δημοφιλές trend.

Μέσα από ελέγχους του BBC διαπιστώθηκε πως μέχρι το τέλος της ημέρας πολλές από τις σχετικές αναρτήσεις είχαν εξαφανιστεί, με τουλάχιστον 481 συζητήσεις να έχουν διαγραφεί διαγραφεί.