Pandora Papers: Πώς η άσημη Νότια Ντακότα μετατράπηκε σε έναν ιδανικό φορολογικό παράδεισο

Pandora Papers: Πώς η άσημη Νότια Ντακότα μετατράπηκε σε έναν ιδανικό φορολογικό παράδεισο
This photo shows a general view of Kestone, South Dakota, on April 23, 2020. - South Dakota, known for corn fields and cattle ranches, is one of only five US states without a lockdown order. Wearing face masks is almost an exception, the recommended "social distancing" of six feet (1.8 meters) is rarely respected, and some shake hands or hug as if the virus had magically stopped at the borders of this sparsely populated rural state. (Photo by Kerem Yucel / AFP) Photo: AFP
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι 360 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πελατών βρίσκονται σε καταπιστεύματα στη Νότια Ντακότα.

Οι νόμοι περί οικονομικού απορρήτου στη Νότια Ντακότα έχουν καταστήσει την πολιτεία ιδανική τοποθεσία για ιδιώτες που θέλουν να κρύψουν και να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια φαίνεται να συνδέονται με πρόσωπα που κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με έγγραφα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Τα Pandora Papers που διέρρευσαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνών Δημοσιογράφων (ICIJ), διερευνούν το μυστικό υπεράκτιο σύστημα που χρησιμοποιούν οι πλούσιοι και ισχυροί, προκειμένου να προστατεύσουν τα χρήματά τους.

Τα έγγραφα τα οποία κοινοποιήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Guardian, BBC Panorama, Le Monde και Washington Post, αποκαλύπτουν ότι 360 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πελατών βρίσκονται σε καταπιστεύματα στη Νότια Ντακότα. Με την πάροδο των ετών, οι νομοθέτες της Νότιας Ντακότα ενέκριναν νομοθεσία που εκπονήθηκε από φορείς εκ των έσω της βιομηχανίας, προστατεύοντας τα οικονομικά των πελατών τους και προσθέτοντας οφέλη, σύμφωνα με την ICIJ. Κατά την τελευταία δεκαετία, το συνολικό δολάριο σε αυτούς τους λογαριασμούς τετραπλασιάστηκε από 57,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη Washington Post, «η Νότια Ντακότα ανταγωνίζεται πλέον διάσημους φορολογικούς παράδεισους στην Ευρώπη και την Καραϊβική ως προς το οικονομικό απόρρητο».

Χαρακτηριστικό είναι πως το 2019, μέλη της οικογένειας του πρώην αντιπροέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας, ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης στη χώρα, οριστικοποίησαν πολλά καταπιστεύματα στη Νότια Ντακότα. Τα καταπιστεύματα κατείχαν τον προσωπικό πλούτο και τις μετοχές της εταιρείας, η οποία κατηγορήθηκε για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων κατεδαφίσεων σπιτιών φτωχών οικογενειών με σκοπό την επέκταση φυτειών.

Η Νότια Ντακότα είναι ελκυστική για τους πολύ εύπορους επειδή επιθυμούν καλύτερη ασφάλεια, καλύτερο εισόδημα και χαμηλότερο κόστος. Ένα ακόμη παράδειγμα, είναι η περιοχή Sioux Falls, στη Νότια Ντακότα, με πληθυσμό μικρότερο από 200.000 κατοίκους. Εκεί φιλοξενούνται δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε καταπιστεύματα που ανήκουν σε ιδιώτες και εταιρείες που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα αδικήματα, όπως αναφέρει η Post.

Όπως φαίνεται, η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι διόλου τυχαία. Οι νόμοι του κράτους προσαρμόστηκαν ώστε να επιτρέψουν μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια για την προστασία των κατόχων περιουσιακών στοιχείων, εξηγεί ο Guardian.

Σε μια κανονική τράπεζα, η κυβέρνηση φορολογεί τους τόκους που κερδίζει ο λογαριασμός. Ακόμα κι αν αυτά τα χρήματα προστατεύονται από φόρους, μπορούν ακόμα να χαθούν μέσω διαζυγίου ή νομικών διαδικασιών, επίσης δεν προστατεύονται από ποινικές έρευνες. Ωστόσο, και πάλι σύμφωνα με τον Guardian, στη Νότια Ντακότα, όλα τα περιουσιακά στοιχεία θωρακίζονται από τυχόν αστικές αξιώσεις. Επειδή το κράτος δεν έχει φόρο εισοδήματος, φόρο κληρονομιάς και φόρο υπεραξίας, τα οικονομικά εκεί προστατεύονται επίσης από την κυβέρνηση.

Ογδόντα μία από τις offshore που αναφέρονται στα Pandora Papers βρίσκονται στη Νότια Ντακότα, καθιστώντας την, την πολιτεία στις ΗΠΑ με τον μεγαλύτερο αριθμό καταπιστευμάτων από την έκθεση, σύμφωνα με την ICIJ.

“Τα καταπιστεύματα που δημιουργήθηκαν στη Νότια Ντακότα και σε πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ παραμένουν μυστικά, παρά την πρόσφατη θέσπιση του ομοσπονδιακού νόμου περί εταιρικής διαφάνειας, ο οποίος καθιστά πιο δύσκολο για τους ιδιοκτήτες ορισμένων τύπων εταιρειών να αποκρύψουν την ταυτότητά τους”, ανέφερε η ICIJ.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα Pandora Papers αναμένεται να δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες.