Πανεπιστήμιο για το Τζετ-Σετ του Μονακό

Πανεπιστήμιο για το Τζετ-Σετ του Μονακό
Photo:

Πτυχίο για λίγους κι εκλεκτούς, μέσα στη πολυτέλεια.

Ένα φρούριο πολυτελείας μόλις δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Κυανή Ακτή, το Μονακό, προσφέρει και καταφύγιο στους πολύ πλούσιους και διάσημους και πτυχία για  τους νεαρούς κληρονόμους τους.

Τετρακόσιοι τυχεροί φοιτητές, που εκτός από τις σπουδές τους, αγαπούν το γκολφ, τα ψώνια, τα τρελά πάρτι στα γιοτ και τις βίλες και δεν βιάζονται να ψάξουν για δουλειά, μπορούν να εγγραφούν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Μονακό (IUM) για να πάρουν «master στην πολυτέλεια», master στα Οικονομικά και στο Διεθνές Management.

Τριάντα καθηγητές και λέκτορες τους μαθαίνουν, για παράδειγμα, πως να ιδρύσουν και να καθιερώσουν ένα προϊόν πολυτελείας και πως να αναπτύξουν ή να χρηματοδοτήσουν μια διαφημιστική εταιρεία-μπουτίκ, με εκπαιδευτικές εκδρομές σε πεντάστερα ξενοδοχεία, αλλά και σε επιχειρήσεις «με προβλήματα», προκειμένου- σύμφωνα με την επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων του IUM, Σόφι ντε Λορέντζο– η νέα γενιά των πλουσίων να «δει πέρα από την πολυτέλεια και την διαχείριση μεγάλων περιουσιών». Τέτοιου είδους εκδρομές, λέει η Λορέντζο, θα κάνει σαφές σε αυτά τα παιδιά ότι ακόμα και στο Μονακό, υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα χρήματα.

Τους περισσότερους από αυτούς τους φοιτητές, βέβαια, τους περιμένει μια εύκολη διαδρομή στην γρήγορη λωρίδα, αφού ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την κούρσα της ζωής, έχοντας το πλεονέκτημα. Ένα στούντιο στο Πριγκιπάτο κοστίζει από 1.400 έως 3.000 ευρώ τον μήνα και πρέπει να διαθέτει γκαράζ για την Ferrari. Ορισμένοι φοιτητές μπορεί να διαλέγουν ως τόπο διαμονής τους τις  κοντινές πόλεις της Γαλλίας, άλλοι όμως ταιριάζουν απόλυτα με το περιβάλλον. Όπως η Νταϊάνα Μπασάμ, 25 ετών από την Κοπεγχάγη, που μένει στο Hotel de Paris, ένα από τα πλέον ακριβά στο Μονακό, όπου ένας καφές κοστίζει 12 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Μονακό καλεί επιχειρηματικότητα, «όβερ»!

«Όλοι μπορούν να φορέσουν σήμερα Gucci ή Prada», λέει η Νταιάνα. «Το σημαντικό είναι να μπορεί να γνωρίσει κανείς τους κατάλληλους ανθρώπους». Αυτό είναι ένα μάθημα που διδάσκονται από τον λέκτορα Λούκα Σινιορέτι, τον σύμβουλο δημοσίων σχέσεων του Πανεπιστημίου. «Τι κάνατε σήμερα για να προωθήσετε τον εαυτό σας;» είναι μια ερώτηση που κάνει συχνά στους φοιτητές του, πιέζοντας τους να ασχοληθούν με την προσωπική τους εικόνα.

Για τον Ιγιμούρα Νομπουχίκο από την Ιαπωνία, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περνάει την ημέρα του στο εξίσου πολυτελές Fairmont. Εκεί πίνει το macchiato του, εκεί προτιμάει να κάνει την ηλιοθεραπεία του δίπλα στην πισίνα. Έχει επιχειρηματικά σχέδια για το μέλλον, αλλά πρέπει πρώτα να βρεθεί με τους κατάλληλους ανθρώπους. Γι αυτό δεν χάνει το τουρνουά τένις «Rolex Masters», βεβαίως το F1 Grand Prix και είναι τακτικός πελάτης στα γνωστά μπαρ του Μονακό, όπου πληρώνοντας ένα αναψυκτικό 25 ευρώ, μπορεί να κάτσει δίπλα σε διευθύνοντες συμβούλους, τραπεζίτες, managers, βιομηχάνους.

Ανωνύμως, στέλεχος του Πανεπιστημίου υποστήριξε στο περιοδικό Spiegel, ότι «οι φοιτητές αρέσκονται να επιδεικνύουν αντικείμενα και συμπεριφορές, που τους ‘χαρίζουν’ μια θέση σε αυτή την κοινωνία, όπως μια Maserati ή μια Jaguar ή ψώνια στην Νίκαια στα διαλείμματα των μαθημάτων και επιστροφή με το ελικόπτερο, φορτωμένοι με τσάντες που αξίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ». Και ότι πολλοί από τους φοιτητές πιστεύουν πως με τα οικογενειακά χρήματα «μπορούν να αγοράσουν τα πάντα, ακόμα και καλούς βαθμούς, γι’ αυτό προσπαθούν να δελεάσουν τους καθηγητές με ακριβά δώρα και δείπνα».