Πάνες ή απόλυση

Πάνες ή απόλυση

Όταν οι εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε στην τουαλέτα - κυριολεκτικά.

Σύμφωνα με την είδηση που έγινε πρωτοσέλιδο στον τοπικό τύπο, εργαζόμενοι σε εργοστάσιο παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Ονδούρα υποχρεώνονται από τον εργοδότη τους να φορούν πάνες στη δουλειά τους, ώστε να μη χάνουν χρόνο πηγαίνοντας στην τουαλέτα.

Όπως διευκρίνισε ηγετικό στέλεχος του τοπικού συνδικάτου στο ABC News, οι πάνες δεν είναι υποχρεωτικές! Όμως, οι εργαζόμενοι έχουν τόσο λίγο χρόνο για να πάνε στην τουαλέτα, ώστε κάποιες γυναίκες εργαζόμενες επιλέγουν να φορούν πάνες στη γραμμή παραγωγής για να μην… τα κάνουν πάνω τους.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι κατηγορούν την Kyungshin-Lear ότι απολύει σχεδόν οποιονδήποτε τολμήσει να γίνει μέλος στο εργοστασιακό σωματείο και ιδιαίτερα όσους έχουν ηγετικές θέσεις σ’ αυτό. Επίσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών η εταιρεία εξαναγκάζει έγκυες γυναίκες να στέκονται για ώρες στη γραμμή παραγωγής συναρμολογώντας ηλεκτρικές καλωδιώσεις για αμερικανικά αυτοκίνητα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, φαίνεται ότι και το δικαίωμα των εργαζομένων στην ιδιωτικότητα έχει πάει περίπατο, αφού η εταιρεία έχει εγκαταστήσει κάμερες στις τουαλέτες του εργοστασίου.

Διαβάστε ακόμη: Εταιρική κοινωνική ευθύνη, τότε και τώρα

Η Kyungshin-Lear αρνείται τις κατηγορίες. Ένας εκπρόσωπός της στο γραφείο πωλήσεων στην Αλαμπάμα δήλωσε ότι το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ονδούρα δεν περιορίζει το χρόνο που περνούν οι εργαζόμενοι στην τουαλέτα. Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ονδούρας δεν έχει ειδοποιήσει την εταιρεία ότι παραβαίνει την εθνική νομοθεσία, ενώ επικαλέστηκε και σημείωμα της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι της οργάνωσης επισκέφθηκαν το εργοστάσιο και βεβαίωσαν ότι οι εργαζόμενοι ήταν ελεύθεροι να μετακινηθούν οπουδήποτε μέσα στο χώρο.

Άλλοι κρατικοί φορείς, όμως, φαίνεται πως έχουν άλλη άποψη. Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εργασίας της Ονδούρας τόνισε ότι υπήρξε συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων του υπουργείου και συνδικαλιστών, και ότι παρακολουθεί στενά τις συνθήκες που επικρατούν στο εργοστάσιο σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστεί «ο σεβασμός προς τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Το παρελθόν, πάντως, δεν επιτρέπει υπερβολική αισιοδοξία, καθώς πάμπολλες φορές η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα βάλει ένα τέλος στις παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων, χωρίς επιτυχία.

Το 2012, για παράδειγμα, η αμερικανική συνδικαλιστική ένωση AFL-CIO απέστειλε έκθεση στο Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ όπου κατονομάζονταν πέντε κλωστοϋφαντουργία και εννέα φυτείες όπου η κυβέρνηση της Ονδούρας δεν είχε καταφέρει να αποτρέψει παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κάποιες από τις εν λόγω εταιρείες είχαν μάλιστα και στενές σχέσεις με γνωστές αμερικανικές μάρκες, όπως η Chiquita και η Hanes.