Πανευρωπαϊκή έρευνα αποκαλύπτει βαθιά δυσπιστία έναντι των καθιερωμένων κομμάτων και πολιτικών

Πανευρωπαϊκή έρευνα αποκαλύπτει βαθιά δυσπιστία έναντι των καθιερωμένων κομμάτων και πολιτικών
epa08411306 An European Union flag, rised in front of National Theater to mark EU day, is seen against the sun in Bucharest, Romania, 08 May 2020 (issued 09 May 2020). Europe Day, also known as Schuman Day from the date of the Schuman Declaration, is held on 9 May every year, celebrating peace and unity in Europe. Each year, the EU institutions in Brussels open their doors to the public for celebrations. Due to the Coronavirus pandemic crisis, there will be no open doors events in Brussels to celebrate Europe Day in 2020. EPA/ROBERT GHEMENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μια εκτεταμένη αποδοχή της διαφθοράς.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύουν πως τα καθιερωμένα κόμματα και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της ΕΕ.

Ενώ 60% αισθάνονται πως είναι παραμελημένοι από το πολιτικό κατεστημένο, η αποξένωση είναι ακόμη βαθύτερη ανάμεσα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Μεταξύ των ανθρώπων που πασχίζουν για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, 73% αισθάνονται παραμελημένοι από την παραδοσιακή πολιτική, ανέφερε σήμερα ο οργανισμός αυτός της ΕΕ που έχει την έδρα του στη Βιέννη.

Για να καταγράψει τις απόψεις για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο FRA ανέλυσε τις απαντήσεις σχεδόν 35.000 ανθρώπων από τις χώρες της ΕΕ, την υποψήφια για ένταξη Βόρεια Μακεδονία και το πρώην μέλος Βρετανία.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως σχεδόν εννέα στους 10 πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σημαντικά για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

Ωστόσο ένα τρίτο αυτών που απάντησαν είπαν πως τα ανθρώπινα δικαιώματα εξυπηρετούν μόνο αυτούς που δεν τα αξίζουν, όπως εγκληματίες ή τρομοκράτες.

Λιγότεροι από τους μισούς μεταξύ των ανέργων ή αυτών που πασχίζουν για να τα φέρουν βόλτα στο νοικοκυριό τους αισθάνονται πως όλοι απολαμβάνουν εξίσου τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μια εκτεταμένη αποδοχή της διαφθοράς. Μόνο 4% ανέφεραν πως κάποιος αξιωματούχος τους ζήτησε κάποτε χρήματα, χάρες ή άλλα δώρα. Ωστόσο περισσότεροι από το ένα τρίτο αυτών που απάντησαν είπαν πως θεωρούν αποδεκτό να κάνουν τέτοια δώρα ή χάρες για να εξασφαλίσουν μια υπηρεσία που χρειάζονται επειγόντως.

Στη Γαλλία και την Κροαστία, περίπου οι μισοί απ’ αυτούς που απάντησαν αποδέχθηκαν τη διαφθορά ως επιλογή για να υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν γύρω στο 60% στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που αισθάνονται απογοητευμένοι από τη διαφθορά και το πώς λειτουργεί η δημοκρατική κοινωνία μας θα πρέπει να παρακινήσει τις χώρες της ΕΕ να αναλάβουν δράση», αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθυντής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Μάικλ Ο’Φλάχερτι.

Ο εν λόγω οργανισμός απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να περιλάβουν στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων αυτούς που αισθάνονται παραμελημένοι.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν προς τους νέους ανθρώπους και να τους ενθαρρύνουν να συμμετάσχουν στην πολιτική, ανέφερε ο FRA.

Η έρευνα έδειξε πως οι νεότεροι άνθρωποι δεν έχουν τόσο ισχυρά αισθήματα υπέρ της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ενώ σχεδόν 70% των συνταξιούχων συμφώνησαν πως είναι σημαντικό τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να μπορούν να επικρίνουν ελεύθερα την κυβέρνηση, λιγότεροι από το 60% των έφηβων και των εικοσάρηδων συμμερίσθηκαν αυτή την άποψη.

Σχεδόν οι μισοί από τους νέους βρίσκουν τη δωροδοκία αποδεκτή, σε σύγκριση με λιγότερο από 35% στις άλλες ηλικιακές ομάδες.