Πανευρωπαϊκή πρωτιά αισιοδοξίας για τους Έλληνες Οικονομικούς Διευθυντές

Πανευρωπαϊκή πρωτιά αισιοδοξίας για τους Έλληνες Οικονομικούς Διευθυντές
Photo: Ingram Publishing

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte η προοπτική ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου συνετέλεσε στην αντιστροφή του κλίματος.

Τον μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας, μεταξύ των Ευρωπαίων Οικονομικών Διευθυντών (Chief Financial Officer), εκφράζουν οι Έλληνες για το οικονομικό μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Deloitte European CFO Survey Autumn 2018.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος αισιοδοξίας των Ελλήνων CFOs (συμψηφισμός αισιόδοξων – απαισιόδοξων) αναφορικά με το μέλλον της εταιρείας τους, αγγίζει το 39%, 3% μεγαλύτερο σε σχέση με το προηγούμενο CFO Survey της Deloitte, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των υπολοίπων Ευρωπαίων CFOs. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος αισιοδοξίας στις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης βρίσκεται στο -2%, με τους Έλληνες CFOs να νιώθουν την μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το μέλλον, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Αναφορικά με το μέγεθος της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί, το ποσοστό των Ελλήνων CFOs που δηλώνουν αβέβαιοι για το μέλλον, υποχώρησε κατά 37%, παρουσιάζοντας την μεγαλύτερη μεταβολή προς τα κάτω μεταξύ των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα, το 51% των Ελλήνων CFOs δηλώνει ότι το επίπεδο της αβεβαιότητας με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η επιχείρησή τους είναι υψηλό, ενώ το ποσοστό αυτό σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα εμφανίζεται κατά 32% μικρότερο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό «σημάδι αισιοδοξίας» του European CFO Survey Autumn 2018, τονίζοντας πως το ποσοστό των CFOs που επιθυμούν να πάρουν κάποιο επιχειρηματικό ρίσκο αυξήθηκε κατά 12%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο τιμής (32%), από καταβολής της έρευνας (άνοιξη 2016). Την ίδια στιγμή, η διάθεση για επιχειρηματικά ρίσκα, υποχωρεί σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τις απαντήσεις των CFOs που συμμετέχουν στην έρευνα.

Οι τρεις πρώτοι παράγοντες που ενέχουν σημαντικό ρίσκο για την επιχείρησή τους, όπως απαντούν οι Έλληνες CFOs, είναι οι διαθέσιμες οικονομικές προοπτικές και η ανάπτυξη, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το περίπλοκο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Αναφορικά με την αύξηση των εκτιμώμενων εσόδων της εταιρείας τους, οι Έλληνες CFOs είναι αισιόδοξοι σε ποσοστό 66%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 41%. Οι προοπτικές για τα περιθώρια κέρδους είναι επίσης θετικές (+27%) – με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στο +12% – ωστόσο παρατηρείται μια τάση απαισιοδοξίας σχετικά με την μελλοντική αύξησή τους.

Η οργανική ανάπτυξη παραμένει η κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα των Ελλήνων CFOs, με τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την ψηφιοποίηση να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Συνολικά, αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις 3 σημαντικότερες επιχειρηματικές στρατηγικές που έχουν προτεραιότητα για τους επόμενους 12 μήνες, παρατηρείται ότι οι επεκτατικές στρατηγικές ξεπερνούν τις αμυντικές.

Αναφορικά με τις προτιμήσεις των εταιρειών στην αναζήτηση νέων ταλέντων και στην αξιολόγηση του υπάρχοντος δυναμικού τους, ένας στους δύο Έλληνες CFOs υποστηρίζουν πως οι δεξιότητες που είναι δυσκολότερο να βρουν σε έναν υποψήφιο είναι κυρίως οι κοινωνικές, η ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων και η προσαρμοστικότητα.