Πανηγυρίζουν οι επενδυτές για την έγκριση της συγχώνευσης Fiat Chrysler – PSA

Πανηγυρίζουν οι επενδυτές για την έγκριση της συγχώνευσης Fiat Chrysler – PSA
The logo of a Fiat car car on 2021/01/04, the day of the merger of the manufacturers Fiat-Chrysler and PSA, creating Stellantis. Photography by Baptiste Roman / Hans Lucas. Le logo d une voiture Fiat le 04/01/2021, jour de la fusion des constructeurs Fiat-Chrysler et PSA, creant Stellantis. Photographie par Baptiste Roman / Hans Lucas. Photo: AFP
Η δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στις αγορές.

Οι μέτοχοι της Fiat Chrysler Automobiles NV και της PSA Group ενέκριναν επιτέλους μια συγχώνευση που χαρακτηρίστηκε εδώ και δύο χρόνια από επανειλημμένες συνομιλίες, τον μετασχηματισμό του κλάδου του αυτοκινήτου, και μια παγκόσμια πανδημία.

Σε ξεχωριστές συναντήσεις τη Δευτέρα, οι επενδυτές και στις δύο εταιρείες ενέκριναν τη συγχώνευση που θα δημιουργήσει τη Stellantis, την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Τα εμπόδια που ξεπέρασαν οι δύο για να φτάσουν σε αυτό το σημείο ήταν άφθονα και μεγάλα, με τη Fiat να καταφέρνει να επιδιορθώσει τα πράγματα μετά από μια βραχύβια προσπάθεια να ενώσει τις δυνάμεις της με την Renault SA, τον μεγάλο ανταγωνιστή της PSA.

Τα στελέχη της Fiat Chrysler και της PSA εκτιμούν ότι θα ενισχύσουν τις αποδόσεις επιτυγχάνοντας μια κλίμακα που μοιάζει περισσότερο με εκείνη της Volkswagen AG και της Toyota Motor Corp., και εξασφαλίζοντας περισσότερους πόρους για να ανταγωνιστούν νεοσύστατες επιχειρήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Ωστόσο, θα προκύψουν πολλές προκλήσεις μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία. Η Stellantis θα είναι ένα αμάλγαμα μοντέλων με αξιοζήλευτες θέσεις σε ορισμένα τμήματα της αγοράς, αλλά καμία εταιρεία δεν έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο πολυτελών αυτοκινήτων ή στην τεράστια αγορά αυτοκινήτων της Κίνας.

«Η Stellantis θα είναι ένα είδος ομίλου εμπορικών σημάτων, μερικά εξαιρετικά και άλλα όχι και τόσο, και αρκετά περιφερειακά», δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Philippe Houchois. «Η συγχώνευση θα είναι μια καλή ευκαιρία για επαναφορά».

Η συνδυασμένη εταιρεία θα έχει μια εντυπωσιακή παρουσία στις προσοδοφόρες αγορές φορτηγών και SUV στη Βόρεια Αμερική, χάρη στα τμήματα Ram και Jeep της Fiat Chrysler. Τα ανανεωμένα εμπορικά σήματα Peugeot και Citroen της PSA έχουν διακριθεί στην Ευρώπη και είναι αντικείμενο φθόνου του μεγάλου Γάλλου ανταγωνιστή της, της Renault.

Αλλά και τα δύο μέρη της συγχώνευσης έχουν επίσης τις αδυναμίες τους. Η συγχώνευση της Fiat με τη Chrysler δε βελτίωσε την τύχη των brands πολυτελείας Alfa Romeo και Maserati, ενώ η αγορά της Opel από την PSA έκανε την εταιρεία πιo εξαρτημένη από τη συρρικνούμενη αγορά της Ευρώπης.

Οι μετοχές της Peugeot και της Fiat Chrysler σημείωσαν άνοδο 4,2% και 3,6% στο Παρίσι και στο Μιλάνο αντίστοιχα, δίνοντας στις εταιρείες μια συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία περίπου 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.