Πανικός στο Λος Άντζελες – Άδειασαν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ λόγω κορωνοϊού (Φωτογραφίες) – Ακόμη ένας θάνατος στις ΗΠΑ

Πανικός στο Λος Άντζελες – Άδειασαν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ λόγω κορωνοϊού (Φωτογραφίες) – Ακόμη ένας θάνατος στις ΗΠΑ
epa08246520 Travelers wear protective face masks at Central Station, Milan, Italy, 25 February 2020. At least 228 cases have been reported in Italy so far, most of them concentrated in the northern Lombardy and Veneto regions. The disease has killed at least seven people in the Mediterranean country, according to official reports. EPA/MATTEO BAZZI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο ημέρες αφού η Καλιφόρνια κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο έδαφός της, τα καταστήματα πωλήσεων χονδρικής δεν κατάφερναν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για μια ολόκληρη σειρά βασικών προϊόντων. Νότια Κορέα, Βρετανία, Κόστα Ρίκα, Κολομβία, Γερμανία, Μάλτα και Βόρεια Μακεδονία αντιμέτωπες με νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Ούτε ένα χαρτί υγείας στον ορίζοντα και το εμφιαλωμένο νερό με δελτίο: οι κάτοικοι του Λος Άντζελες έκαναν έφοδο αυτή την εβδομάδα στα σούπερ-μάρκετ φοβούμενοι την επιδημία του νέου κορωνοϊού.

Δύο ημέρες αφού η Καλιφόρνια κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο έδαφός της, τα καταστήματα πωλήσεων χονδρικής που επισκέφθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες, Παρασκευή, δεν κατάφερναν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για μια ολόκληρη σειρά βασικών προϊόντων. «Επικρατεί χάος, κάνουμε τον διπλό τζίρο απ’ ό,τι συνήθως», λέει η Ρενέ, η οποία εργάζεται σ’ ένα σούπερ-μάρκετ της Costco στο Μπέρμπανκ. «Σήμερα τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα. Γι’ αυτό δεν έχουμε πια χαρτί υγείας, το νερό έχει σχεδόν τελειώσει και δεν έχουμε άλλο τζελ για τα χέρια».

Μέχρι τώρα η Καλιφόρνια έχει καταγράψει έναν θάνατο, πράγμα που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση μετά την Πολιτεία της Ουάσινγκτον (11 νεκροί προς το παρόν). Παρά τις εκκλήσεις των αρχών για αυτοσυγκράτηση, οι Καλιφορνέζοι άρχισαν να υποκύπτουν στον πανικό και να κάνουν μαζικές αγορές, όπως σε ορισμένες περιφέρειες της Ασίας και αλλού. «Επικρατεί τρέλα», είπε την Πέμπτη σε αναλυτές ο οικονομικός διευθυντής της Costco, ο Ρίτσαρντ Γκαλάντι.

Την ημέρα εκείνη η αστυνομία της κομητείας Σαν Μπερναρντίνο, κοντά στο Λος Άντζελες, εκλήθη σε ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας έπειτα από εκρήξεις οργής πελατών εξαιτίας των ελλείψεων. Χθες, Παρασκευή, η πελάτες της Costco δικαιούνταν μόνο δύο κιβώτια νερό, από τέσσερα την προηγουμένη. Πολλοί επιχείρησαν να υπερβούν την ποσότητα αυτή, όμως το επιπλέον νερό κατασχόταν στο ταμείο, κάτι που προκάλεσε εντάσεις.

«Με την τρέλα που επικρατεί εδώ, αρχίζουμε αληθινά να συνειδητοποιούμε», λέει η 30χρονη Λάιζα Γκαρσία, η οποία παραδέχεται πως ανησυχεί όλο και περισσότερο. «Σκοπεύαμε να προμηθευθούμε χαρτί τουαλέτας και χαρτί κουζίνας, όμως δείτε αυτά τα άδεια ράφια!», προσθέτει.

Σε ένα άλλο κατάστημα της Costco, οι εργαζόμενοι αφηγούνται πώς οι πελάτες μπήκαν σχεδόν τρέχοντας μόλις άνοιξε για να ορμήσουν σε προϊόντα. Το μεσημέρι, δεν απέμεναν παρά φιάλες ενός ακριβού αεριούχου νερού, προς μεγάλη απογοήτευση πολλών πελατών.

Ένας ακόμη θάνατος από τον Covid-19 στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, 15 συνολικά στις ΗΠΑ

Νοσοκομείο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας ακόμη άνθρωπος πέθανε εκεί από τον κορωνοϊό, αυξάνοντας σε 12 τον συνολικό αριθμό των θανάτων στην πολιτεία και σε 15 τον αριθμό των θανάτων από την αναπνευστική νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ιατρικό Κέντρο EvergreenHealth στο προάστιο Κέρκλαντ του Σιάτλ ανακοίνωσε ότι η πολιτεία είχε επιβεβαιώσει το κρούσμα. Το Κέρκλαντ είναι ο τόπος όπως εκδηλώθηκε η επιδημία σε οίκο ευγηρίας όπου τουλάχιστον έξι άνθρωποι πέθαναν από τον Covid-19.

Νότια Κορέα: 174 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 174 επιπλέον κρούσματα του κορωνοϊού, ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 6.767 στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε αμετάβλητος στους 44.

Βρετανία: Δεύτερος θάνατος εξαιτίας του ιού στη χώρα

Ένας δεύτερος άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Βρετανία εξαιτίας του κορωνοϊού, επιβεβαίωσε χθες ο Κρις Γουίτι, επικεφαλής της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Αγγλίας. Ο ασθενής νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μίλτον Κέινς, τόνισε.

Κόστα Ρίκα: Το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στην Κεντρική Αμερική, μια γυναίκα 49 ετών

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα επιβεβαίωσε απόψε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα. Πρόκειται για μια 49χρονη γυναίκα από τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα μαζί με τον σύζυγό της. Το κρούσμα αυτό είναι το πρώτο που καταγράφεται στην Κεντρική Αμερική.

Κολομβία: Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού

Η Κολομβία επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού και έτσι προστίθεται στις άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής που έχουν αναφέρει κρούσματα της ταχέως μεταδιδόμενης νόσου. H ασθενής, 19 ετών, είχε επισκεφθεί το Μιλάνο της Ιταλίας, αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Twitter. Η ασθενής ζήτησε ιατρική βοήθεια μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων του ιού.

Ο Covid-19 ξέσπασε στην πόλη Ουχάν της Κίνας, στα τέλη της περασμένης χρονιάς και έκτοτε έχει μολύνει σχεδόν 100.300 ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ασθένεια έχει αναφερθεί σε περίπου 90 χώρες και έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 3.400 ανθρώπων.

Γερμανία: Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε κατά 45 από χθες το απόγευμα και ανέρχεται πλέον σε 684

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Γερμανία ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 684, ανακοίνωσε το ινστιτούτο δημόσιας υγείας Robet Koch, έχοντας αυξηθεί κατά 45 από χθες το απόγευμα.

Τα κρούσματα συγκεντρώνονται στο δυτικό και στο νότιο τμήμα της χώρας με 346 να έχουν καταγραφεί στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και πάνω από 100 τόσο στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας όσο και στο νότιο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα.

Μάλτα: Πρώτο κρούσμα του κοροναϊού μια 12χρονη Ιταλίδα

Η Μάλτα ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού. Πρόκειται για μια 12χρονη Ιταλίδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Βόρεια Μακεδονία: Τρία τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα

Οι υγειονομικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαίωσαν, πριν από λίγο, δύο ακόμη κρούσματα του κορωνοϊού, ανεβάζοντας σε τρία συνολικά τα περιστατικά ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, Βένκο Φιλίπτσε ανέφερε ότι ένα ανδρόγυνο, 68 και 62 ετών αντίστοιχα, από την κωμόπολη Ντέμπαρ (στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας), που το προηγούμενο διάστημα είχε ταξιδέψει στην Ιταλία βρέθηκε σήμερα θετικό στον κορωνοϊό. Οι δύο ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα της νόσου και αργά το βράδυ θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο των Σκοπίων.