Πάνω από 15.000 Γερμανοί ζητούν αποζημιώσεις από τη Volkswagen

Πάνω από 15.000 Γερμανοί ζητούν αποζημιώσεις από τη Volkswagen
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιμέτωπη με ομαδική αγωγή πελατών βρίσκεται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μετά το σκάνδαλο «Dieselgate».

Στον απόηχο του σκανδάλου των παραποιημένων ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της Volkswagen -καθώς και άλλων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών- περισσότεροι από 15.000 πελάτες κατάθεσαν αγωγή εναντίον της εταιρείας στη γερμανική δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημιώσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, συνολικά 15.374 πελάτες απαιτούν πίσω τα χρήματα τους για τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα που αγόρασαν από την Volkswagen.

Η γερμανική κατασκευάστρια αυτοκινήτων προσπαθεί μετά τις αποκαλύψεις και τις έρευνες της γερμανικής δικαιοσύνης, να πείσει τους Αμερικανούς στις ΗΠΑ ότι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, σημειώνει η DW και τονίζει πως για να το επιτύχει καταβάλλει υψηλές αποζημιώσεις σε κατόχους οχημάτων της και παράλληλα δίνει γενναία κίνητρα σε πιθανούς πελάτες. Αντίθετα στη Γερμανία οι κάτοχοι ενός VW πρέπει να αρκεστούν σε μια δωρεάν αναβάθμιση του λογισμικού. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, χιλιάδες Γερμανοί προσέφυγαν στη γερμανική δικαιοσύνη κατά της πανίσχυρης VW ζητώντας αποζημιώσεις.

Πώς έγινε εφικτή η ομαδική αγωγή
Τη Δευτέρα 15.374 κάτοχοι αυτοκινήτων VW κατέθεσαν αγωγή κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο Πρωτοδικείο του Μπράουνσβαϊκ, παρά το γεγονός ότι η γερμανική δικαιοσύνη δεν προβλέπει ομαδικές αγωγές όπως αυτές στις ΗΠΑ. Πώς όμως έγινε εν τέλει εφικτή η ομαδική αγωγή; Το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Hausfeld ίδρυσε την Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης financialright GmbH, στην οποία οι 15.000 πελάτες παραχώρησαν τις αξιώσεις τους. Έτσι είναι η ΕΠΕ, η οποία διεκδικεί τώρα δικαστικά από την VW συνολικά αποζημιώσεις πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ. Προς το παρόν πάντως το αρμόδιο δικαστήριο εξετάζει αν θα κάνει δεκτή την ομαδική αγωγή.

Όμως η Volkswagen αναμένεται να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη και με διεκδικήσεις μετόχων της, οι οποίοι κατηγορούν την αυτοκινητοβιομηχανία ότι λόγω της καθυστερημένης ενημέρωσης για το σκάνδαλο Dieselgate τον Σεπτέμβριο του 2015, η μετοχή της VW «έκανε βουτιά» και οι προνομιούχες μετοχές έχασαν για ένα διάστημα σχεδόν το 50% της αξίας τους. Πολλοί επενδυτές προτίθενται να καταθέσουν αγωγές ύψους δισεκατομμυρίων.

Και σαν μην έφθανε αυτό, παράλληλα η Εισαγγελία του Μπράουνσβαϊκ συνεχίζει τη διεξαγωγή ερευνών σε βάρος 40 υψηλόβαθμων στελεχών της VW με την υποψία της απάτης.

Πώς επιχειρηματολογούν οι ενάγοντες δικηγόροι;
Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι κάτοχοι στηρίχθηκαν στο γεγονός ότι το όχημα πληροί όλα τα στάνταρτ ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος. «Όμως η εγκατάσταση λογισμικού από την VW που παραποιεί τους ρύπους ήταν παράνομη», δηλώνει ο νομικός Κρίστοφερ Ρότερ από το γραφείο Hausfeld. Κατά την εκτίμηση του Γερμανού δικηγόρου υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας της αγωγής, μιας και, όπως τονίζει, «όταν ένας κατασκευαστής διαθέτει οχήματα στην αγορά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις όπως ορίζει ο νόμος, αναγκάζεται να καταβάλλει αποζημιώσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού».

Πηγή: DW