Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ευρώπη από κορωνοϊό

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ευρώπη από κορωνοϊό
A nurse watches a patient with coronavirus in the intensive cares of the Oleksandrivska Clinical Hospital in Kiev, Ukraine. (Photo by Celestino Arce/NurPhoto) (Photo by Celestino Arce / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο απολογισμός αυτός, που λαμβάνει υπόψιν τον αριθμό των νεκρών που έχει καταγραφεί από τις εθνικές υγειονομικές αρχές, δεν αποτελεί παρά μόνο ένα μέρος των θανάτων που συνδέονται στην πραγματικότητα με τον κορονοϊό.

Η Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο σε πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπους από την αρχή της πανδημίας στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες επιβάλλουν εκ νέου περιορισμούς για να ανακόψουν τα κρούσματα που φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημους απολογισμούς έως σήμερα στις 12.00 ώρα Ελλάδας.

Επισήμως έχουν καταγραφεί 1.500.105 θάνατοι στην περιοχή της Ευρώπης (52 χώρες και περιοχές από τις ακτές του Ατλαντικού έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία) από τον πρώτο νεκρό στην ήπειρο τον Φεβρουάριο του 2020. Ο αριθμός των νέων θανάτων αυξάνεται από τα μέσα Ιουλίου (4.210 ανά ημέρα κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, +1% σε μία εβδομάδα) στην περιοχή, που αποτελεί εκ νέου το επίκεντρο της πανδημίας.

Ο απολογισμός αυτός, που λαμβάνει υπόψιν τον αριθμό των νεκρών που έχει καταγραφεί από τις εθνικές υγειονομικές αρχές, δεν αποτελεί παρά μόνο ένα μέρος των θανάτων που συνδέονται στην πραγματικότητα με τον κορονοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι, λαμβάνοντας υπόψιν την υπερβάλλουσα θνησιμότητα που συνδέεται άμεσα και έμμεσα με την Covid-19, ο απολογισμός της πανδημίας θα μπορούσε να είναι δύο με τρεις φορές πιο υψηλός από αυτόν που έχει καταγραφεί επισήμως.

Ο αριθμός των νέων θανάτων αυξάνεται από τα μέσα Ιουλίου (4.210 ανά ημέρα κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, +1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, +5% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα).

Ο αριθμός αυτός φθάνει σε αντίστοιχο επίπεδο με αυτό του φθινοπώρου του 2020, ενώ η Ευρώπη έμπαινε στο δεύτερό της κύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου η ήπειρος γνώρισε από τις 14 έως τις 20 Ιανουαρίου του 2021 την εβδομάδα με τους περισσότερους θανάτους και όταν οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19 δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει. Ωστόσο αν υπάρξει σύγκριση, ο ρυθμός εξέλιξης των δύο αυτών κυμάτων είναι σημαντικά διαφορετικός.

Με περίπου 29.500 νεκρούς από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου, οι νέοι θάνατοι στην ήπειρο έχουν τετραπλασιαστεί από τα μέσα Ιουλίου, δηλαδή σε 20 εβδομάδες. Την περασμένη χρονιά, αρκούσαν μόλις πέντε εβδομάδες για να περάσουμε από τους 7.000 στους 30.000 νεκρούς εβδομαδιαίως.

Αυτή τη στιγμή, η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Ρωσία, που καταγράφει πάνω από το 30% των νέων ημερήσιων θανάτων που ανακοινώνονται στην ήπειρο, με 1.246 νεκρούς κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που οι ίδιες οι αρχές θεωρούν σε μεγάλο βαθμό υποεκτιμημένα, η χώρα μετρά 269.057 νεκρούς. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Rosstat, που έχει ευρύτερο ορισμό των θανάτων από Covid, ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας στη Ρωσία ήταν κοντά στους 450.000 νεκρούς στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (144.286 νεκροί) και η Ιταλία (133.415 νεκροί) ακολουθούν τη Ρωσία με το μεγαλύτερο συνολικά αριθμό νεκρών.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξάνεται επίσης από τις αρχές Οκτωβρίου στην Ευρώπη. Αυτές οι νέες μολύνσεις που καταγράφονται επισήμως δεν ήταν ποτέ τόσο πολλές (369.915 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου, +14% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) – αλλά οι διαγνωστικές μέθοδοι έχουν εξελιχθεί πολύ από την άνοιξη του 2020.

Για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε στις αρχές Νοεμβρίου να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, να χρησιμοποιούνται μαζικά μάσκες και να εφαρμόζονται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο Οργανισμός εκφράζει φόβους για 700.000 επιπλέον θανάτους στην περιοχή έως την άνοιξη.