Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» του φετινού ΕΝΦΙΑ- Πότε πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση

Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» του φετινού ΕΝΦΙΑ- Πότε πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση
Άποψη από τα Τουρκοβούνια απο τον Λυκαβηττό , ενώ πυκνά συννεφα καλυπτουν τον ουρανό , Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προτού κάνουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Στα 2,558 δισ. ευρώ, πρακτικά αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι ήταν ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 6,264 εκατομμύρια φορολογουμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ, εξ αυτών τα 2,073 δισ. ευρώ πληρώνονται από φυσικά πρόσωπα και τα 484,4 εκατ. από νομικά. Παράλληλα, από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι ο συνολικός συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται σε 631,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 358,5 εκατ. αναλογούν σε φυσικά πρόσωπα και τα 272,85 εκατ. σε νομικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ, στα μικρά ακριτικά νησιά διεγράφησαν επιβαρύνσεις ύψους 800.000 ευρώ για 17.918 ακίνητα.

Υπενθυμίζεται πως αναρτήθηκαν προχθές, Σάββατο, τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα είτε να εξοφλήσουν την πρώτη δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου είτε να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις, χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση έως τις 30 Οκτωβρίου.

Επομένως, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ είτε σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις είτε σε 5 δόσεις με την πρώτη να είναι διπλή. Αναλυτικά οι ημερομηνίες για τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ορίζονται ως εξής: 

Για την πρώτη δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως τις 30/10/2020

για τη δεύτερη δόση έχετε χρονικό περιθώριο επίσης έως τις 30/10/2020

για την 3η δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως τις 30/11/2020

για την 4η δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως την 31/12/2020

για την 5η δόση έχετε χρόνο έως τις 29/01/2020

για την 6η δόση υπάρχει περιθώριο έως τις 26/02/2021.

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι πριν την πληρωμή

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προτού κάνουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, πρέπει να δουν τις οφειλές εκτός ρύθμισης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση πριν κάνουν την οποιαδήποτε πληρωμή. Αν έχει πιστωθεί στο λογαριασμό τους η οποιαδήποτε έκπτωση, το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν, θα είναι χαμηλότερο από αυτό, που εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σε κάθε περίπτωση επικοινωνία με τον λογιστή, αν κρίνουν ότι έπρεπε να πάρουν μεγαλύτερη έκπτωση από την ΑΑΔΕ.

Η Προσωποποιημένη Πληροφόρηση είναι διαθέσιμη από τις 23:00 του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου. Για τις σχετικές πληροφορίες, καθώς και για τις τέσσερις εναλλακτικές που υπάρχουν για την πληρωμή του φετινού φόρου, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • Θα εισέλθετε με τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα Taxis μέσω της ιστοσελίδας www.aade.gr.
  • Θα επιλέξετε την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από την διαδρομή «εφαρμογές taxisnet» – εφαρμογή περιουσιολογίου Ε9. Στην εφαρμογή θα επιλέξετε «είσοδο».
  • Από τον κατάλογο με τα διαθέσιμα έτη στο αριστερό τμήμα της σελίδας, θα επιλέξετε το 2020. Στη συνέχεια θα επιλέξετε:
  • Να εκτυπώσετε την περιουσιακή σας κατάσταση για το έτος 2020 (δηλαδή όπως αυτή αποτυπώθηκε την 1/1/2020.
  • Να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό της τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020. Στο εκκαθαριστικό φαίνεται αναλυτικά ο ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί σε κάθε ακίνητο ή δικαίωμα επί ακινήτου που διαθέτετε, η τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και φυσικά ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων εφόσον η περιουσία σας ξεπερνά τα 250.000 ευρώ. Η έκπτωση από 10% έως 30% αποτυπώνεται στο πάνω μέρος του εκκαθαριστικού με την ένδειξη «έκπτωση ΦΠ άρθ. 7».
  • Να εκτυπώσετε την ειδοποίηση πληρωμής του φόρου. Περιέχει και τον αριθμό των δόσεων και την ταυτότητα οφειλής αν σας έχει πιάσει ανυπομονησία να καταβάλλετε την 1η δόση. Να σημειωθεί ότι το δοσολόγιο και η ταυτότητα πληρωμής θα φανούν και στην προσωποποιημένη πληροφόρηση αλλά αυτή θα τεθεί ξανά σε λειτουργία μετά τις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου.
  • Να δείτε τα στοιχεία των δόσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος πληρώνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις:

  • Για την πρώτη δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως τις 30/10/2020,
  • Για τη δεύτερη δόση έχετε χρονικό περιθώριο επίσης έως τις 30/10/2020,
  • Για την 3η δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως τις 30/11/2020,
    Για την 4η δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως την 31/12/2020,
  • Για την 5η δόση έχετε χρόνο έως τις 29/01/2020 και
  • Για την 6η δόση υπάρχει περιθώριο έως τις 26/02/2021

Τα σχέδια για τον ΕΝΦΙΑ

Εκτός από τις αναπροσαρμογές όμως των Τιμών Ζώνης που ήδη υφίσταντο, έργο των εκτιμητών είναι να ορίσουν για πρώτη φορά Τιμές Ζώνης και σε 3.000 περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχουν. Και σε περιπτώσεις όπως αυτές αναμένεται εκτόξευση των φόρων αφού, για παράδειγμα, προνομιούχα οικόπεδα σε Σαντορίνη ή Μύκονο κ.λπ. θα πάψουν να φορολογούνται σαν …αγροτεμάχια σε λιγότερο περίοπτες περιοχές.

Το επόμενο βήμα θα είναι, έως τέλος του έτους και με βάση τις εισηγήσεις, να πάρει τις αποφάσεις του το Υπουργείο Οικονομικών:

  • για αύξηση των τιμών όπου πρέπει να φτάσουν στις αγοραίες. Αυτό έπρεπε να είχε συμβεί ήδη το 2018 αλλά η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «κλώτσησε το τενεκεδάκι» για μετά
  • την εφαρμογή των νέων Τιμών Ζώνης στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων Ακινήτων.

Το πότε και πώς θα συμβεί αυτό, θα εξαρτηθεί και από τι θα δείξουν οι εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν ότι εφόσον οι αντικειμενικές επρόκειτο να αυξηθούν, ο ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να μειωθεί 8%-10%.

Είναι άγνωστο όμως πλέον, μετά και την πανδημία, ποια θα είναι η τάση των Τιμών Ζώνης, που αποτελούν την βάση υπολογισμού όλων των φόρων. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει επιπλέον και εάν οι αυξημένες Τιμές Ζώνης θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά για τον ΕΝΦΙΑ του 2021 ή όχι, αλλά και από πότε θα ισχύσει για τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κλπ.