Πάνω από 4% το επιτόκιο της Fed και πέρα από το 2023, λένε οι αναλυτές

Πάνω από 4% το επιτόκιο της Fed και πέρα από το 2023, λένε οι αναλυτές
Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks during a news conference in Washington, DC, on July 27, 2022. - The US Federal Reserve on July 27 again raised the benchmark interest rate by three-quarters of a percentage point in its ongoing battle to tamp down raging price pressures that are squeezing American families. (Photo by MANDEL NGAN / AFP) Photo: AFP

Πάνω από το 4% αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, και θα το διατηρήσει εκεί πέρα ​​από το 2023, στην προσπάθειά της να εξαλείψει τον υψηλό πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η πλειοψηφία των κορυφαίων ακαδημαϊκών οικονομολόγων. 

Ειδικότερα, πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Initiative on Global Markets στο Booth School of Business του Πανεπιστημίου του Σικάγο υποδηλώνει ότι η Federal Reserve απέχει πολύ από το τέλος σε ό,τι αφορά την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Ήδη φέτος έχει αυξήσει τα επιτόκια με τον πιο επιθετικό ρυθμό από το 1981: από το 0% στο εύρος του 2,25% – 2,50%. 

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς συνέρχεται ξανά την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου για μια διήμερη συνεδρίαση πολιτικής, στην οποία οι αξιωματούχοι αναμένεται να αποφασίσουν την τρίτη συνεχόμενη επιτοκιακή αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η κίνηση θα ανεβάσει το επιτόκιο σε ένα νέο εύρος στόχου από 3% έως 3,25%. 

Σχεδόν το 70% από τους 44 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα μεταξύ 13 και 15 Σεπτεμβρίου πιστεύουν ότι το επιτόκιο των Fed Funds αυτού του κύκλου σύσφιξης θα κορυφωθεί μεταξύ 4% και 5%, με το 20% να πιστεύει ότι θα πρέπει να περάσει αυτό το επίπεδο. 

«Η FOMC δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το πόσο υψηλά χρειάζονται να αυξηθούν τα επιτόκια», είπε ο Έρικ Σουάνσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος προβλέπει ότι το επιτόκιο της των Fed Funds τελικά θα ξεπεράσει το 5%. «Αν η Fed θέλει να επιβραδύνει την οικονομία τώρα, πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο των κεφαλαίων πάνω από τον πληθωρισμό».

Ενώ η Fed στοχεύει ένα επιτόκιο 2% για τον «βασικό» δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE), ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει ασταθή είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια. παρακολουθεί επίσης στενά τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο, με τον PCE να αυξάνεται κατά 0,6% για τον μήνα, ή 6,3% σε ετήσια βάση. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θεωρούν πως ο PCE θα πέσει στο 3,5% μέχρι το τέλος του 2023. Αλλά σχεδόν το ένα τρίτο αναμένει ότι θα ξεπεράσει το 3% τους επόμενους 12 μήνες. 

 

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων οικονομολόγων προειδοποιούν ότι η Fed θα αποτύχει να ελέγξει επαρκώς τον πληθωρισμό εάν δεν αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Πέρα από την άνοδο των επιτοκίων σε επίπεδο που περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Fed θα τα διατηρήσει εκεί για μια σταθερή περίοδο. Η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, η αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς και η επιδείνωση της αγοράς εργασίας είναι οι πιο πιθανοί λόγοι που η Fed θα σταματήσει τη σύσφιξη, αλλά δεν αναμένεται μείωση του επιτοκίου των Fed Funds το νωρίτερο μέχρι το 2024, σύμφωνα με το 68% των ερωτηθέντων. 

Από αυτά, το ένα τέταρτο δεν προβλέπει ότι η Fed θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024 ή αργότερα. Λίγοι πιστεύουν, ωστόσο, ότι η Fed θα εντείνει τις προσπάθειές της συρρικνώνοντας τον ισολογισμό της ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω πωλήσεων των τίτλων της που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια. Τέτοιες επιθετικές ενέργειες για να χαλαρώσει η οικονομία και να ξεριζωθεί ο πληθωρισμός θα είχε κόστος, γεγονός το οποίο ανέφερε και ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ.

Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων αναμένουν από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, τον επίσημο κριτή για το πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η ύφεση των ΗΠΑ, ως εκκίνηση της ύφεσης το 2023, με το μεγαλύτερο μέρος να έχει την άποψη ότι θα συμβεί το α’ ή το β’ τρίμηνο. Αυτό συγκρίνεται με το περίπου 50% που «βλέπει» την Ευρώπη να οδηγείται σε ύφεση μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή νωρίτερα. 

Μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι πιθανό να εκταθεί σε δύο ή τρία τρίμηνα, εκτιμούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, με περισσότερο από το 20% να αναμένει ότι θα διαρκέσει τέσσερα ή περισσότερα τρίμηνα. Στο αποκορύφωμά του, το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 5% και 6%, σύμφωνα με το 57% των ερωτηθέντων, πολύ πάνω από το τρέχον επίπεδο του 3,7%.