Πάνω από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πάνω από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας
People wait in line as members of the US Army National Guard hand out food and other essentials for people in need at a food pantry in the Brooklyn borough of New York City on May 13, 2020. (Photo by Angela Weiss / AFP) Photo: AFP
Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 23,9%.

του Lance Lambert

Περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Ο συνολικός αριθμός αιτημάτων για επίδομα ανεργίας από τα μέσα Μαρτίου ανέρχεται στα 40,8 εκατομμύρια.

Η τελευταία «φουρνιά» των 2,1 εκατομμυρίων αιτήσεων μειώθηκε από τα 2,4 εκατομμύρια της προηγούμενης εβδομάδας. Ενώ ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώνεται επί σειρά οκτώ συνεχόμενων εβδομάδων από τότε που ξεπέρασε τα 6,9 εκατομμύρια τον Απρίλιο, εξακολουθεί να σηματοδοτεί 10 συνεχόμενες εβδομάδες που οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια.

Πριν από το κλείσιμο καταστημάτων, γραφείων και επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 218.000.

Το γεγονός ότι για ακόμα μια εβδομάδα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ξεπερνούν τα 2,1 εκατομμύρια σημαίνει ότι το επίσημο ποσοστό ανεργίας 14,7% του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό ποσοστό ανεργίας.

Από τα μέσα Απριλίου – η περίοδος που εμφανίζεται στο ποσοστό ανεργίας του Γραφείου – επιπλέον 14,3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ζητήσει επίδομα ανεργίας. Όταν αυτά τα 14,3 εκατομμύρια προστεθούν στους ήδη 23,1 εκατομμύρια άνεργους Αμερικανούς στις τελευταίες αναφορές για την απασχόληση, το σύνολο των ανέργων ανέρχεται σε πάνω από 37,4 εκατομμύρια.

Αυτό σημαίνει ένα πραγματικό ποσοστό ανεργίας 23,9%, πλησιάζοντας το ποσοστό ανεργίας του 25,6% της Μεγάλης Ύφεσης.

Όμως, το επίσημο ποσοστό ανεργίας για το Μάιο – που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα – θα είναι σχεδόν σίγουρα υποτιμημένο δεδομένου ότι μόνο οι εκτός εργασίας Αμερικάνοι που αναζητούν νέες θέσεις κατηγοριοποιούνται ως άνεργοι και, ως εκ τούτου, μόνος μέρος του εργατικού δυναμικού λαμβάνεται υπόψη. Και πολλοί άνεργοι επιλέγουν να περιμένουν να περάσει ο ιός και παραμένουν στο σπίτι πριν ξεκινήσουν την αναζήτηση για εργασία.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες ανεργίας λαμβάνουν επιπρόσθετα επιδόματα 600 δολαρίων εβδομαδιαίως πέρα από τα κρατικά επιδόματα. Ωστόσο – εκτός και εάν παραταθεί η διάρκεια της επιπρόσθετης κρατικής ενίσχυσης – αυτά τα επιπλέον 600 δολάρια θα σταματήσουν να δίδονται μετά τα τέλη Ιουλίου.