Πάνω από 500 δισ. ευρώ έφθασαν οι επενδύσεις που κινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 2017, όταν αποφασίστηκε η διεύρυνση του πακέτου Γιούνκερ, ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να κινητοποιηθούν επενδύσεις 500 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020, με στόχο να αντιμετωπισθεί το επενδυτικό κενό που είχε προκύψει από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/8.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI, γνωστό και ως σχέδιο Γιούνκερ) κινητοποίησε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 514 δισ. ευρώ στην ΕΕ από τον Ιούλιο του 2015, επιτυγχάνοντας τον στόχο που είχε τεθεί ένα εξάμηνο νωρίτερα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του EFSI εγκρίθηκαν περίπου 1.400 πράξεις με εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τους ίδιους πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι πράξεις αυτές εκτιμάται ότι θα ωφελήσουν περίπου 1,4 εκατομμύριο μικρές και μεσαίες εταιρείες.

Το 2017, όταν αποφασίστηκε η διεύρυνση του πακέτου Γιούνκερ, ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να κινητοποιηθούν επενδύσεις 500 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020, με στόχο να αντιμετωπισθεί το επενδυτικό κενό που είχε προκύψει από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/8. Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Κομισιόν για την περίοδο 2021-2027 είναι το InvestEU, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το σχέδιο Γιούνκερ. «Το επενδυτικό σχέδιο της Ευρώπης αποτελεί επιτυχία. Τα τελευταία πέντε χρόνια κατέστησε δυνατή τη χρηματοδότηση εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και σχεδίων, υλοποιώντας τις φιλοδοξίες μας να κάνουμε την Ευρώπη πιο πράσινη, καινοτόμα και δίκαιη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.