Πάνω από 8 δισ. ευρώ η ζημιά στην UEFA λόγω κορωνοϊού

Πάνω από 8 δισ. ευρώ η ζημιά στην UEFA λόγω κορωνοϊού
epa03218741 The UEFA Champions League Cup is on display during a Champions League Cup bus tour in Munich, Germany, 14 May 2012. The Champions League final match between FC Bayern Munich and Chelsea FC will take place on 19 May 2012. EPA/PETER KNEFFEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η UEFA ανακοίνωσε ζημιά 8 δισ. ευρώ λόγω του κορωνοϊού, ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι ομάδες στερούνται τουλάχιστον το 10% των εσόδων τους τον τελευταίο χρόνο.

Το ποσό των 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ θα κοστίσει στις ευρωπαϊκές ομάδες η πανδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με έκθεση της UEFA, η οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας τις τεράστιες οικονομικές απώλειες του τελευταίου έτους.

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι πλέον ένας τομέας που έχει πάψει να έχει έσοδα, ενώ γίνεται λόγος για μια «βάναυση διακοπή έπειτα από είκοσι χρόνια αδιάκοπης ανάπτυξης».

Επίσης, όπως αναφέρεται, η Covid-19 στερεί από τις ομάδες «τουλάχιστον το 10% του αναμενόμενου εισοδήματος για το 2019-20 και το 2020-21».

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο αγωνιστικών περιόδων η UEFA αξιολογεί το σωρευτικό έλλειμμα -στα 55 πρωταθλήματά της- στα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους 711 πιο σημαντικούς συλλόγους και 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για τους υπόλοιπους.

Περιλαμβάνοντας όλα τα οικονομικά δεδομένα και τους ισολογισμούς που έχουν ήδη δημοσιευτεί, καθώς και τις επαναδιαπραγματεύσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και μια σειρά παραμέτρων, αυτή η έκθεση των 112 σελίδων είναι μακράν η πιο ακριβής σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της Covid-19 στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.