Πάνω από 800 δισ. δολ. οι επενδυτικές εισροές σε κινεζικές χρηματιστηριακές αξίες

Πάνω από 800 δισ. δολ. οι επενδυτικές εισροές σε κινεζικές χρηματιστηριακές αξίες
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δεν εικονίζεται) με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου, Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεπερνούν τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια οι εισροές κεφαλαίων σε κινεζικές μετοχές και ομόλογα, με τους επενδυτές να αγοράζουν χρηματιστηριακές αξίες από τη Χώρα του Δράκου με ρυθμό ρεκόρ. Μάλιστα, το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο συμβαίνει παρά την ολοένα αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την Ουάσιγκτον να επιβάλει περιορισμούς και κυρώσεις, και το Πεκίνο να λαμβάνει αντίμετρα κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το κλίμα, οι ξένοι επενδυτές, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, μέχρι τώρα έχουν αγοράσει κινεζικές μετοχές ύψους 35,3 δισεκ. δολ. μέσω πλατφορμών συναλλαγών που συνδέουν το Χονγκ Κονγκ με τη Σαγκάη και το Σενζέν – κάτι που συνεπάγεται αύξηση εισροών περίπου 49% σε σύγκριση με ένα προηγούμενο έτος. Οι ξένοι επενδυτές έχουν επίσης αγοράσει περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικά ομόλογα το τρέχον έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Crédit Agricole, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 50% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. 

Ο ενθουσιασμός για τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία τροφοδοτήθηκε από την ταχεία ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία Covid-19, αν και υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. «Αντίθετα με τη γεωπολιτική ρητορική, από άποψη διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δεν μπορείτε να αποφύγετε να κοιτάξετε την κινεζική αγορά», δήλωσε ο Andy Maynard, έμπορος στην επενδυτική τράπεζα China Renaissance.

Οι εισροές στις κινεζικές αγορές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια εν μέρει λόγω της συμπερίληψης περιουσιακών στοιχείων σε παγκόσμιους δείκτες μετοχών και ομολόγων. Τον Μάρτιο, ο δείκτης FTSE Russell επιβεβαίωσε τα σχέδια να συμπεριλάβει το χρέος της κινεζικής κυβέρνησης στον παγκόσμιο δείκτη ομολόγων, μια κίνηση που η Nomura έχει προβλέψει ότι θα διοχετεύσει περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα.