Πάνω από το 20% των παιδιών στην Ελλάδα εμφανίζει άγχος χωρίς τις ψηφιακές συσκευές
- 16/05/2025, 23:03
- SHARE

Τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης αρνητικών συναισθημάτων (νευρικότητα, άγχος) εφόσον δεν χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Με βάση στοιχεία του 2022, το ποσοστό των παιδιών στην Ελλάδα που δήλωσαν πως βίωσαν νευρικότητα ή άγχος χωρίς τις ψηφιακές τους συσκευές ξεπέρασε το 20%, με τη χώρα μας να έχει το 4ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών που εξετάστηκαν στην έκθεση. Στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ το ποσοστό ήταν 17%.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, όπου το 98% των 15χρονων στις χώρες του ΟΟΣΑ διαθέτουν smartphone, τα παιδιά απολαμβάνουν πρωτοφανείς ευκαιρίες για μάθηση, ψυχαγωγία και σύνδεση με συνομηλίκους.
Ωστόσο, η πρώιμη και υπερβολική έκθεση σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον δημιουργεί επίσης κινδύνους. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ψηφιακής ζωής των παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει δημόσιες πολιτικές που βασίζονται σε στοιχεία, χαρακτηριστικά ασφαλείας στις ψηφιακές υπηρεσίες και σαφή καθοδήγηση και υποστήριξη προς τους εκπαιδευτικούς και αυτούς που τα φροντίζου, ώστε να βοηθούν τα παιδιά να διαχειρίζονται την ενασχόλησή τους με τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Η έκθεση περιλαμβάνει 45 διεθνώς συγκρίσιμους δείκτες που σχετίζονται με την πρόσβαση και τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών από τα παιδιά, τις διαδικτυακές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τις αρνητικές εμπειρίες και τις πρακτικές που αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο.
Για παράδειγμα, ενώ το 51% των 15χρονων μαθητών στις χώρες του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι μπορεί εύκολα να προσαρμόσει τις ψηφιακές ρυθμίσεις για την προστασία της ιδιωτικής του ζωής, το 27,6% αναφέρει ότι μοιράζεται κατασκευασμένες πληροφορίες στα social media α και το 17% αναφέρει ότι αισθάνεται νευρικότητα ή άγχος χωρίς τις ψηφιακές του συσκευές.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός αυξάνεται σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και ότι μια σημαντική μειοψηφία παιδιών αναφέρει προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι οι μεγάλες χρονικές περίοδοι που περνούν στο διαδίκτυο εκτοπίζουν άλλες πολύτιμες και εμπλουτιστικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, η σωματική άσκηση ή η προσωπική συναναστροφή με φίλους, οι οποίες αναγνωρίζονται ευρέως ως απαραίτητες για τη γνωστική και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
«Είναι βασικό για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να συνεργαστούν για την προστασία και την υποστήριξη των παιδιών κατά την πλοήγησή τους στον ψηφιακό κόσμο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την εκτός σύνδεσης κατάστασή τους, καθώς οι κίνδυνοι για την ευημερία των παιδιών και στους δύο κόσμους συχνά αλληλοενισχύονται», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mατίας Κόρμαν.
«Η ενίσχυση της νομοθεσίας και άλλων εργαλείων πολιτικής, η ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού και των δεξιοτήτων των παιδιών, η παροχή καθοδήγησης για τους γονείς και τους φροντιστές, η διεύρυνση της βάσης δεδομένων σχετικά με τις ψηφιακές δραστηριότητες των παιδιών και τις επιπτώσεις τους και η ενσωμάτωση των προοπτικών των παιδιών στο σχεδιασμό της πολιτικής μπορούν όλα να συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας, της ευημερίας και των ευκαιριών στον διαδικτυακό κόσμο».
Είναι ενθαρρυντικό ότι η συλλογή δεδομένων σχετικά με τις δραστηριότητες των παιδιών και την εμπλοκή τους στους ψηφιακούς χώρους αυξάνεται σε πολλές χώρες. Ωστόσο, οι δείκτες αποκαλύπτουν επίσης σημαντικά κενά.
Για παράδειγμα, πολλές χώρες εξακολουθούν να μην διαθέτουν ολοκληρωμένα δεδομένα σχετικά με τον χρόνο που περνούν τα παιδιά σε οθόνες και ψηφιακές δραστηριότητες, τη φύση αυτών των δραστηριοτήτων και τις επιπτώσεις της έκθεσης και της χρήσης οθονών σε παιδιά όλων των ηλικιών.
Η αντιμετώπιση αυτών των κενών θα ενίσχυε τις δυνατότητες παρακολούθησης των χωρών, την κατανόηση και την ικανότητα μετριασμού των κινδύνων για την ευημερία των παιδιών.