Πάουελ: Δεν θα ανεβάσουμε τα επιτόκια επειδή φοβόμαστε τον πληθωρισμό – Διχασμός στη Fed

Πάουελ: Δεν θα ανεβάσουμε τα επιτόκια επειδή φοβόμαστε τον πληθωρισμό – Διχασμός στη Fed
epa08267225 US Federal Reserve Chairman Jerome Powell holds a news conference on an emergency interest rate cut, in Washington, DC, USA, 03 March 2020. The US Federal Reserve made an emergency interest rate cut, lowering the benchmark US interest rate by half a percentage point, in response to economic concerns surrounding the coronavirus. The rate cut is the biggest since the financial crisis in 2008. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves, Fed) Τζέρομ Πάουελ κατά την ακρόασή του στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Η κατάθεση που έδωσε χθες, Τρίτη, στο Κογκρέσο, ο Τζερόμ Πάουελ δείχνει ότι το οικονομικό πρόγραμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν δουλεύει, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Ωστόσο, οι αναθεωρημένες προβλέψεις τους την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώνουν ότι το οικονομικό πρόγραμμα του προέδρου Μπάιντεν δουλεύει και πως η Αμερική κινείται και πάλι».

O κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% έχει έρθει από κατηγορίες όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, «που επηρεάζονται άμεσα από το άνοιγμα της οικονομίας».
«Είναι κατηγορίες που περιμένουμε να σταματήσουν να σημειώνουν άνοδο και σταδιακά να αρχίσουν να υποχωρούν», ανέφερε.
Παράλληλα τόνισε πως οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνέχισαν να βελτιώνονται, αν και ο ρυθμός ήταν άνισος.
Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αυξημένο τον Μάιο στο 5,8% και αυτό το ποσοστό υποτιμά το έλλειμμα στην απασχόληση, ιδίως καθώς η συμμετοχή στην αγορά εργασίας δεν έχει ανέβει από τα χαμηλά ποσοστά που επικράτησαν για το μεγαλύτερο μέρος του 2020.

Bullard και Kaplan «βλέπουν» υψηλό πληθωρισμό και το 2022

Στο μεταξύ, άνοδο των επιτοκίων το 2022 «βλέπει» ο πρόεδρος της Fed του St Lοuis James Bullard. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%, ενώ ο δείκτης καταναλωτή (PCE) ενδέχεται να καταγράψει εκρηκτική άνοδο, λόγω της ισχυρής ζήτησης και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι θα περίμενε κανείς» δήλωσε ο Bullard, προσθέτοντας: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε ότι υφίσταται κίνδυνος από την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων και ότι αυτές αναμένεται να ενταθούν».

Στην ίδια συζήτηση, ο πρόεδρος της Dallas Fed, Rob Kaplan ανέφερε ότι μια εναλλακτική μέτρηση του πληθωρισμού, ο δείκτης για τις Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (PCE), αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 2,4% το 2022.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις θα περάσουν σε ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων και θα επιμείνουν το 2022», ανέφερε ο Kaplan, προσθέτοντας:
«Καλύτερα νωρίτερα, παρά αργότερα» σημειώνοντας ότι με την απομάκρυνση ενός μέρους της στήριξης σήμερα μετριάζεται ο κίνδυνος για πιο απότομες κινήσεις στη νομισματική πολιτική στο μέλλον.