Παπαδημητρίου: Οι γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα

Παπαδημητρίου: Οι γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ενημέρωση την επιτροπή της Βουλής για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

«Οι γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε στα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, σχετικά με το περιεχόμενο και τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει πρόβλημα με αυτές τις δύο χώρες, σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων.

Από την πλευρά του, ο γγ του υπουργείου, Ηλίας Ξανθάκος, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μία συνολική πολιτική για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, ωστόσο είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εμείς θέλουμε να είναι η προστασία τους σε υψηλό επίπεδο, το υποστηρίζουμε σε όλα τα φόρα και τις συζητήσεις. Όμως, δεν μπορούν να μπαίνουν όλα τα ΠΟΠ σε κάθε πακέτο. Μπορούμε σε κάθε συμφωνία να βάζουμε κάποια από αυτά» τόνισε.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των ερωτήσεων των βουλευτών βρέθηκε το θέμα της προστασίας της ελληνικής φέτας. Τόσο ο κ. Παπαδημητρίου, όσο και ο κ. Ξανθάκος, έκαναν λόγο για έναν διαρκή αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα, αλλά και σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται.

«Έχει πρόβλημα η φέτα. Στις συμφωνίες που έχουμε κλείσει, αλλού είναι μεγαλύτερο, αλλού μικρότερο, αλλού καθόλου. Στις νεότερες συμφωνίες είναι πολύ δύσκολο, προσπαθούμε να το περιορίσουμε», επισήμανε ο κ. Ξανθάκος και πρόσθεσε: «Με την Ιαπωνία πήγαν καλά τα πράγματα. Με Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία θα είναι σκληρός ο αγώνας γιατί έχουμε πολλά ίδια προϊόντα. Πρέπει, όμως, να ξέρουμε ότι η φέτα δεν καταστρέφεται λόγω εμπορικών συμφωνιών, αλλά λόγω του παγκόσμιου εμπορίου που μας έφερε εκεί που μας έφερε. Γιατί εμείς ως παραγωγός χώρα, δεν έχουμε αρκούντως υπερασπιστεί τα ΠΟΠ προϊόντα μας. Είτε τη φέτα, είτε το λάδι, είτε τη μαστίχα Χίου, απέναντι στους καταναλωτές της όποιας αγοράς για να τους πείσουμε για την αξία τους. Οι χώρες που άλλαξαν πολιτική το καταφέρανε. Εμείς, σαν χώρα, δεν το κάναμε με επάρκεια, να υπερασπιστούμε προϊόντα υψηλής ποιότητας».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «η κατάσταση για τα ΠΟΠ προϊόντα δεν θα είναι χειρότερη από πριν με τις νέες διμερείς συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες», απλά, όπως είπε, «θα είναι λιγότερη προβληματική».

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τη συμφωνία με τον Καναδά, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα με τις «κακόπιστες ετικέτες», προκειμένου να διαπιστώσει εάν γίνονται παραποιήσεις προϊόντων.

Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι επενδύσεις και εξαγωγές, μέσα από μία βιώσιμη και δίκαιη αναπτυξιακή πολιτική. «Το σχέδιο που έχουμε για τις εμπορικές σχέσεις έχει να κάνει με τη στρατηγική της χώρας, για να βοηθηθεί και να μπορέσει να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και καινοτομία. Θέλουμε και δουλεύουμε πάνω σε αυτό, ώστε να παίξει σημαντικό ρόλο στον αγροτικό τομέα και στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων», κατέληξε.

Σημειώνεται, ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, να συνεννοηθεί με την κυβέρνηση, ώστε να γίνει ένας οδικός χάρτης και κάποιες από τις συμφωνίες να έρθουν προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ