Παπακωνσταντίνου: Ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να «δώσω» τον Βενιζέλο

Παπακωνσταντίνου: Ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να «δώσω» τον Βενιζέλο

Η νίκη του 2009, το στραπάτσο του μνημονίου και ο διασυρμός στο ειδικό δικαστήριο.

Λευτέρης Σαββίδης

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιλέγει τη μαύρη επέτειο των έξι χρόνων από το Καστελόριζο για να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο, εν είδη πολιτικού ημερολογίου, στο οποίο αναφέρει τα γεγονότα που οδήγησαν την Ελλάδα στο μνημόνιο, τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου, τη λίστα Λαγκάρντ και την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο την άνοιξη του 2015.

Το Game Over, όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί την ογκωδέστατη «απολογία» του πρώην υπουργού στο αναγνωστικό κοινό, για μια πολιτική μάχη που όπως παραδέχεται «έχασε». «Έχω κουραστεί να χάνω, έχοντας δώσει τη σωστή μάχη» αναφέρει χαρακτηριστικά στον επίλογο του. Τι αναφέρει για τις ευθύνες Καραμανλή ως το 2009, για το Γιώργο Παπανδρέου, πώς κρίνει τις κινήσεις Βενιζέλου και τι λέει για την προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να τους «δώσει» τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Οι εμπρηστές και οι πυροσβέστες
Ο πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που κρίθηκε ένοχος για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος από το Ειδικό Δικαστήριο, ξεκινά την αφήγησή του από τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη του 2009. Ο ίδιος, όπως διαβάζουμε στο άρθρο των ΝΕΩΝ, είχε ξεκινήσει να γράφει το άρθρο από την επομένη των εκλογών του 2012, όταν και έμεινε εκτός βουλής. Ήθελε, όπως τονίζει, να ξεκαθαρίσει την αλήθεια για τα πολιτικά πεπραγμένα του ίδιου και της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Συντεταγμένος με το «αφήγημα Παπανδρέου», ο κ. Παπακωνσταντίνου εντοπίζει και εκείνος με τη σειρά του την πηγή της κρίσης στη διακυβέρνηση Καραμανλή. Οι «εμπρηστές», όπως λέει, που μαγείρεψαν τα στατιστικά και καταρράκωσαν την αξιοπιστία της χώρας, δηλαδή η κυβέρνηση Καραμανλή και οι «πυροσβέστες», δηλαδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε και θέλησε να σώσει τη χώρα από το θανάσιμο κίνδυνο.

Γιώργο Χάσαμε
Στις 430 σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν Έλληνες και ξένοι «παίκτες» της αγοράς και της πολιτικής, συναντήσεις και συζητήσεις που διαμόρφωσαν το σκηνικό όπως εξελίχθηκε. Η εκδοχή του Παπακωνσταντίνου για το τι συνέβη αυτά τα έξι χρόνια και κάτι, δεν βρίσκει λάθη στη διακυβέρνηση Παπανδρέου. Σε κανένα σημείο του βιβλίου δεν δείχνει να τον αμφισβητεί. Αντίθετα, τον σκιαγραφεί ως τον πρωθυπουργό που δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος και πήρε δύσκολες αποφάσεις. Το μόνο που του χρεώνει είναι πως δεν στάθηκε έτοιμος να κάνει την αναγκαία ρήξη με τις ιερές αγελάδες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό και έναν καβγά με τον πρώην πρωθυπουργό, που οδήγησε τον ίδιο να υποβάλει την παραίτησή του, η οποία και δεν έγινε αποδεκτή.

Σε ότι αφορά την πολιτική τους προσπάθεια πάντως, ο ίδιος παραδέχεται την ήττα. Ίσως εκεί να έγκειται και ο τίτλος του βιβλίου Game Over. “Είχαμε ηττηθεί. Οι ιδέες μας, η κοσμοθεωρία μας, όλα όσα είχαμε πιστέψει, όλα αυτά για τα οποία είχαμε αγωνιστεί, είχαν πλήρως απορριφθεί” σημειώνει, αν και δηλώνει τυχερός που το βιβλίο του κυκλοφορεί αφού έχει δοκιμαστεί και το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο μνημόνιο, κατά τον πρώην υπουργό, αποδεικνύει πως εκείνος και η κυβέρνησή στην οποία συμμετείχε είχαν πάρει τη σωστή – και μοναδική – απόφαση.

Ο Βενιζέλος με πέταξε στα σκυλιά
Τα ΝΕΑ παραθέτουν αυτούσιο ένα απόσπασμα του βιβλίου, στο οποίο ο πολιτικός περιγράφει την περίοδο της εξεταστικής, η οποία και οδήγησε στο ειδικό δικαστήριο που τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με αναστολή. Πέραν των καταγγελιών για διαδικασία «παρωδία» έχει ενδιαφέρον και η κριτική του στον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Ήδη μια μέρα μετά τις αποκαλύψεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με είχε διαγράψει από το κόμμα με μια απλή ανακοίνωση -πριν από οποιαδήποτε διερεύνηση της υπόθεσης. Ήταν ή ο δικός του πολιτικός θάνατος ή ο δικός μου» σημείωνε και προσθέτει: «Το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά. Την ίδια στιγμή, το μήνυμα που εξέπεμπαν όλα τα κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση και πολλαπλασιαζόταν στα Μέσα ήταν πολύ καθαρό: “Να ο ένοχος στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Ορίστε, αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του”. Ήταν εξαιρετικά βολικό αυτό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να δώσω τον Βενιζέλο
Στη συνέχεια του αποσπάσματος ο Παπακωνσταντίνου περιγράφει δύο συναντήσεις κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής. «Η πρώτη ήταν με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος ήθελε να μάθει από εμένα περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση. Τον άκουσα να μου λέει πως – παρότι θεωρούσε ότι οι χειρισμοί μου ήταν λαθεμένοι – δεν πίστευε ότι εγώ είχα νοθεύσει τα στοιχεία» καταγράφει και συμπληρώνει:

«Η δεύτερη ήταν με ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση μου ζήτησαν ευθέως να τους δώσω στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά του Βενιζέλου. Τους απάντησα πως δεν έμπαινα σε παρόμοιες λογικές συναλλαγών και πως ότι είχα να πω σχετικά θα το έλεγα στη Βουλή».

Πηγή: news247.gr