Παπανδρέου για ονομασία της FYROM: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία

Παπανδρέου για ονομασία της FYROM: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία
Ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), Γιώργος Παπανδρέου (3Α), προσήλθε στο δεύτερο γύρο εκλογών για ανάδειξη επικεφαλής της Κεντροαριστεράς, σε εκλογικό τμήμα στο Ηράκλειο Κρήτης, Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης και για ιατρικούς λόγους και για την απλή και ίδια χρήση τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Καταλαβαίνω τη διάθεση του κόσμου που αντιδρά, όμως δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την ονομασία της FYROM χωρίς να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία». Αυτήν τη θέση εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της, καλώντας την «να μην κάνει πίσω για ψηφοθηρικούς λόγους», ενώ σημείωσε ότι επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή είχε συμφωνηθεί να προχωρήσει λύση με σύνθετη ονομασία. Θύμισε, δε, ότι αυτή η θέση του κ. Καραμανλή είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά συνεδρίασης της Βουλής όταν είχε συζητηθεί σχετική επερώτηση του ΛΑΟΣ.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, ακόμη, ότι όταν ήταν ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών, οι δύο πλευρές είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με το όνομα «Gorna Makedonia» αλλά, όπως είπε, δεν προχώρησε λόγω εσωτερικών πολιτικών αναταραχών στη γείτονα από αντιδράσεις των αλβανοφώνων.

Ερωτηθείς για το θέμα της «Novartis», o κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι «υπάρχει σκάνδαλο», τονίζοντας, όμως, ότι «μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει και σκάνδαλο και σκευωρία», ενώ επέρριψε «τεράστιες πολιτικές ευθύνες στη διακυβέρνηση Καραμανλή», γιατί, όπως είπε, εκείνο το διάστημα οι φαρμακευτικές δαπάνες εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Για τη σύσταση Προανακριτικής επισήμανε ότι δεν πρέπει να μπούμε σε πολεμικό κλίμα στη Βουλή, ενώ υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η διάταξη που είχε ψηφιστεί επί δικής του διακυβέρνησης και με υπουργό Δικαιοσύνης τον Χάρη Καστανίδη, ώστε το Τριμελές Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο να εξετάσει τη νομική βασιμότητα των κατηγοριών κατά των πολιτικών προσώπων πριν τη σύγκληση της Προανακριτικής.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προνόμια των βουλευτών, μεταξύ των οποίων είναι και η επιδότηση ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς και βουλευτές της επαρχίας, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε την ανάγκη ο βουλευτής να είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος, για να μην εξαρτάται, όπως σημείωσε, από εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα.

Ανοιχτά υπέρ της απελευθέρωσης της χρήσης κάνναβης

«Το ηθικό δίλημμα είναι απλό. Δεν είναι το ηθικό δίλημμα αν είμαστε υπέρ ή κατά των ναρκωτικών. Δεν είναι το ηθικό δίλημμα αν είμαστε υπέρ ή κατά της χρήσης κάνναβης. Το ηθικό δίλημμα είναι αν οι πολιτικές μας και η πολιτεία σώζουν ζωές ή αν οι πολιτικές μας σώζουν ζωές» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που είχε κληθεί στις επιτροπές της Βουλής, οι οποίες συζητούν και επεξεργάζονται το νομοσχέδιο «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης».

«Η άποψή μου είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης και για ιατρικούς λόγους και για την απλή και ίδια χρήση» ανέφερε ο πρ. πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί η προσωπική χρήση και η καλλιέργεια μικρής ποσότητας για ίδια χρήση».

Ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε ιατρικές έρευνες που έδειξαν ότι η ιατρική κάνναβη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ανορεξίας, τη μείωση της ναυτίας, τη μείωση του πόνου, τη φλεγμονή – πρήξιμο ή ερυθρότητα, τα προβλημάτα ελέγχου των μυών, για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων και ενδεχομένως για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών. Η ιατρική κάνναβη, επισήμανε επίσης, βοηθάει τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ή αυτούς που ζουν με AIDS, να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους, να μειώνουν τις επιληπτικές κρίσεις ενώ πρόσφατες έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι μερικά από τα εκχυλίσματα μπορούν να βοηθήσουν στην καταστροφή ορισμένων καρκινικών κυττάρων και στη μείωση του μεγέθους άλλων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η χρήση της ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη θα φτάσει τα 50 δισ ευρώ. Ήδη, όπως είπε, η Γερμανία, που έχει νομιμοποιήσει τη χρήση της ιατρικής κάνναβης έχει μια αγορά περίπου 10 δισ. Ταυτόχρονα παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι στο Κολοράντο η νόμιμη πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη μείωσε τη βλάβη που προέκυπτε στους ασθενείς, που έπαιρναν οπιοειδή.