Παπανδρέου: Ξεκινάμε για να τα αλλάξουμε όλα

Παπανδρέου: Ξεκινάμε για να τα αλλάξουμε όλα

Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο κόμμα αφήνοντας πολλές αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Με τη λέξη-σύνθημα ΠΑΜΕ, ξεκίνησε την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την ίδρυση του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Θα γράψουμε ιστορία, πρόσθεσε, εν μέσω επευφημιών, από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι ξεπέρασαν, σε αριθμό, κάθε προσδοκία, όπως έλεγαν οι διοργανωτές.

Από την αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος, τονίζοντας ότι στη βάση των αρχών του είναι ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μας εμπνέουν τόνισε οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού.

Μας εμπνέουν, είπε, οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας.

Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μια κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να σφυρηλατήσουμε.

Αναφέρθηκε στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη και ειδικότερα στην πτυχή της εθνικής απελευθέρωσης, για να τονίσει ότι σήμερα, το 2015, καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος.

Ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε ευθύ παραλληλισμό της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτέμβρη του 1974 με τη διακήρυξη του νέου κόμματός του, αναφέροντας ότι «τότε λαϊκή απαίτηση και όραμά μας ήταν να απεξαρτηθούμε από τον ξένο παράγοντα που ήθελε κυβερνήσεις-πιόνια, σήμερα που ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, στόχος είναι να απελευθερωθούμε από μια νέα εξάρτηση, την αιχμαλωσία από το πολιτικό, μιντιακό κατεστημένο, που εξυπηρετεί τα πελατειακά συμφέροντα».

Συμφώνα πάντα με τον ίδιο, οι πελατειακές αντιλήψεις ευθύνονται τόσο για την κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα, αλλά και παράλληλα αποτελούν παράγοντα καθήλωσής της στο σημερινό αδιέξοδο.

«Χρειαζόμαστε την επανάσταση του αυτονόητου, η Ελλάδα μπορεί αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν είμαι διασπαστής αλλά λυτρωτής»
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην παρουσίαση του νέου του κόμματος έκανε λόγο για ρήξη με το κατεστημένο αφήνοντας αιχμές για τον Βενιζέλο. «Το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός, αλλά πολλών. Δεν έχω κάτι να κρύψω, ούτε με κρατά κανείς.

Αφού εγκαλούμαι προσωπικά ας απαντήσω και με πιο προσωπικό τόνο: Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν, στη σιγουριά της επανεκλογής με αντάλλαγμα τι; Τη σιωπή μου σε μία επίπλαστη ενότητα που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη που αγαπήσαμε στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ μας συζητήσεις αλλά τα καταπίνουν δημοσίως. Θα σιωπούσα θα βολευόμουν. Επέλεξα για άλλη μία φορά το δύσκολο δρόμο» συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας ότι ανέλαβε δημιουργική πρωτοβουλία ρήξης με το κομματικό κατεστημένο.

«Αυτός ήμουν, αυτός είμαι, αυτός θα είμαι πάντα. Η απόφαση αυτή ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή μου, αλλά στην πολιτική έχω ταχτεί να υπηρετώ την πατρίδα, το κοινό καλό, να υπηρετώ αυτό που θεωρώ δίκαιο, σωστό ,προοδευτικό, ανθρώπινο. Δεν συμβιβάστηκα με τη λογική της αποφυγής του πολιτικού κόστους».

Επίσης κάλεσε τον κόσμο να γράψει μαζί με αυτόν ιστορία. «Δεν είμαι διασπαστής του ΠΑΣΟΚ αλλά λυτρωτής των ψηφοφόρων του που προδόθηκαν από όσους τους έκαναν ουραγούς της δεξιάς», είπε αφήνοντας αιχμές για τον Βενιζέλο.

«Επέλεξα τον δύσκολο δρόμο»

Στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε σε πιο προσωπικούς τόνους στη διαδρομή του. «Επέλεξα, για άλλη μία φορά, το δύσκολο δρόμο. Επέλεξα, να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο.

Αυτός είμαι. Αυτός ήμουν. Αυτός θα είμαι πάντα. Η απόφαση αυτή ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή μου. Αλλά στην πολιτική έχω ταχθεί να υπηρετώ την πατρίδα. Το κοινό καλό. Να υπηρετώ αυτό που θεωρώ το δίκιο, το σωστό, το προοδευτικό, το ανθρώπινο.

Πολλές φορές αναγκάστηκα να πάρω δύσκολες αποφάσεις για τα πιστεύω μου. Δεν συμβιβάστηκα ποτέ με την λογική της αποφυγής του πολιτικού κόστους. Σίγουρα έκανα λάθη. Αλλά για το κοινό καλό ποτέ δεν υπολόγισα το προσωπικό όφελος».

 

Αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε έμμεση αναφορά και στη πορεία του κόμματος, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς όμως να αναφέρει το όνομα του.

«Ζητούμε κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο. Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός. Ακόμα περισσότερο, δεν μπορούμε να είμαστε ουραγός της δεξιάς, επισφραγίζοντας συντηρητικές και πελατειακές πολιτικές. Οπισθοχωρώντας από τη θέση που μας επιβάλλει μια αδήριτη ανάγκη, για μεταρρυθμίσεις προοδευτικές και δημοκρατικές»

«Κάποιοι, ελλείψει επιχειρημάτων, επικαλούνται τον Αντρέα, εναντίον μου, εναντίον μας. Δεν ξέρω πώς είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Αντρέας σήμερα. Ξέρω όμως τι έκανε ο Αντρέας Παπανδρέου το 1974 όταν αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο. Έχω υπηρετήσει τις αξίες μας από την εποχή του ΠΑΚ, πάνω από 40 χρόνια. Αυτή η διαδρομή ήταν και είναι μια ζωή και αστείρευτη πηγή γνώσης και εμπειρίας. Αυτή τη διαδρομή, με τόσους φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους, την τιμώ, τη σέβομαι».