Πάπας Φραγκίσκος σε Σακελλαροπούλου: Πολιτικά τα κίνητρα του Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Πάπας Φραγκίσκος σε Σακελλαροπούλου: Πολιτικά τα κίνητρα του Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
epa07519444 A handout picture provided by the GHGOly See's press office Vatican Media shows Pope Francis delivers the 'Urbi et Orbi' blessing at the end of the Easter Sunday mass in Saint Peter's square at the Vatican City, 21 April 2019. Easter is celebrated around the world by Christians to mark the resurrection of Jesus from the dead and the foundation of the Christian faith. EPA/VATICAN MEDIA / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας- Εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Επικοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο είχε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή πληγώνει βαθιά όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού.

Η ενέργεια αυτή, τόνισε, δεν αποτελεί εσωτερικό θέμα της Τουρκίας αλλά ευρύτερο ζήτημα που πρέπει να καταδικασθεί με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο από τη διεθνή κοινότητα. Η Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για τις υποστηρικτικές του δηλώσεις και του ζήτησε να ασκήσει και αυτός, από την πλευρά του, όλη του την επιρροή για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη, προκειμένου η τουρκική ηγεσία να ανακαλέσει την απόφασή της και να επαναφέρει την Αγία Σοφία σε καθεστώς προστατευόμενου μνημείου.

Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συμφώνησε με τις επισημάνσεις της κυρίας Σακελλαροπούλου, αναγνώρισε τα πολιτικά κίνητρα της απόφασης του κ. Ερντογάν και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειές του, στο πλαίσιο του ρόλου του, για αναθεώρηση της απόφασης αυτής. Επίσης ο Πάπας εξήρε τις προσπάθειες της χώρας μας στην υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο το 2016.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη χώρα μας το 2021, χρονιά κατά την οποία θα εορταστούν τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Ο Ποντίφικας αποδέχθηκε την πρόσκληση, ευελπιστώντας ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν την υλοποίηση του ταξιδιού.