Παππάς: Η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική «ξεκλειδώvει» τις προοπτικές ανάπτυξης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μείωση του ψηφιακού χάσματος και η ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στόχος της κυβέρνησης.

Την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική , η οποία, όπως είπε, «ξεκλειδώvει» τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, στη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Διατίθενται πάρα πολλοί δημόσιοι πόροι για να αναπτυχθούν έργα τα οποία θα κάνουν και τη ζωή των παραγωγών και των επιχειρήσεων μας πιο αποδοτική και πιο εύκολη και τη σχέση του δημοσίου με τον πολίτη πολύ πιο λειτουργική και, βεβαίως, τη λειτουργία του δημοσίου στο εσωτερικό του πολύ πιο αποτελεσματική», είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Νομίζω πλέον ότι έχει γίνει πλήρης συνείδηση στο επίπεδο της πολιτικής ότι μιλάμε για έναν τομέα ο οποίος μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Αυτός είναι ο στόχος μας τις επόμενες μέρες σε αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις θα παρουσιάσουμε τα συγκεκριμένα έργα».

Επισήμανε πως με την υλοποίηση της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής «μειώνουμε το ψηφιακό χάσμα, δημιουργούμε πρότυπα ψηφιακά κέντρα. Επιδίωξη μας είναι να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης για μας, να μη γίνουν αυτές οι τεχνολογίες ρίζα νέων ανισοτήτων».

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είναι πλήρως ψηφιοποιημένο, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων θα εξαπλωθεί σε όλο το δημόσιο και η προκήρυξη του έργου θα γίνει μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Με το Ψηφιακό Γενικό Εμπορικό Μητρώο θα διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε εμβληματικά έργα, όπως είναι η ευφυής γεωργία. Το έργο αφορά 6.500 σταθμούς μέτρησης εδαφικών και ατμοσφαιρικών παραμέτρων και ο παραγωγός θα μπορεί να πάρει από τον δορυφόρο πληροφορίες κομμένες και ραμμένες για το χωράφι του. Στην πιλοτική του εφαρμογή το μέτρο θα φέρει εξοικονόμηση δαπανών 30-45%, ανέφερε ο υπουργός.

Στον τομέα των υποδομών επικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων γίνονται παρεμβάσεις 700.000.000 ευρώ. Ολοκληρώνεται το έργο για δίκτυο Ιντερνετ σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές. «Το υπουργείο μας ολοκληρώνει το έργο Rural Broadband, για το οποίο βραβευτήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ανάπτυξη δικτύων ίντερνετ στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας».

Επίσης όπως ανέφερε υπάρχει πρόγραμμα 50.000.000 ευρώ για ίντερνετ υπερυψηλής ταχύτητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τη μέθοδο επιδότησης της ζήτησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ