Παρά τη χρηματιστηριακή «σφαγή», οι αναλυτές της Wall Street εξακολουθούν να συμβουλεύουν τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές

Παρά τη χρηματιστηριακή «σφαγή», οι αναλυτές της Wall Street εξακολουθούν να συμβουλεύουν τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές
Exterior of New York Stock Exchange Building with classical architecture of Greece columns and US flags as seen during the day, NYSE Financial organization at Wall Street a symbol for the global and American Economy as one of the most powerful financial institute at lower Manhattan New York City, United States of America. March 25, 2020, NY, USA (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Bernhard Warner

Οι προοπτικές μιας «ήπιας προσγείωσης» φαίνονται πιο απίθανες μέρα με τη μέρα. Οικονομολόγοι και CEO λένε ότι μια ύφεση είναι πιθανή, αν όχι επικείμενη. Ακόμη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, αποκαλεί τώρα την ύφεση «μια υπαρκτή πιθανότητα», μια εξαιρετικά απαισιόδοξη κουβέντα για έναν κεντρικό τραπεζίτη.

Προσθέστε σε αυτό μια ενεργειακή κρίση, μια επισιτιστική κρίση, έναν πόλεμο, τον αφανή πληθωρισμό, τα προειδοποιητικά σημάδια για τα εταιρικά κέρδη, τις απολύσεις και μπορείτε να δείτε γιατί οι μετοχές έχουν πέσει, δίνοντας στους επενδυτές το χειρότερο ξεκίνημα του έτους εδώ και μισό αιώνα.

Και όμως, οι αναλυτές μετοχών προσέχουν τον δείκτη αναφοράς S&P 500 και δεν βλέπουν κανένα λόγο για τους επενδυτές να αλλάξουν στρατηγική. Βαθμολογούν τις μετοχές ως «εξαιρετική σύσταση αγοράς», και αυτό μπερδεύει τους παρατηρητές του χρηματιστηρίου.

«Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, τα αυξανόμενα επιτόκια, τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, το φόβο της ύφεσης και την πτώση των τιμών των μετοχών, οι αναλυτές συνεχίζουν να έχουν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό αξιολογήσεων για αγορά μετοχών του S&P 500», δήλωσε ο John Butters, ανώτερος αναλυτής κερδών στο FactSet, σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα.

Το FactSet ανέλυσε και τις 10.708 αξιολογήσεις για μετοχές που είναι εισηγμένες στον S&P 500 και διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία συνεχίζει να είναι για «αγορά».

Ο Butters σημειώνει ότι οι αναλυτές μείωσαν κλασματικά τον αριθμό των αγορών που πραγματοποιούν τους τελευταίους μήνες, αλλά η αναλογία «αγορά» προς «πώληση» παραμένει η πιο αισιόδοξη εδώ και πάνω από μια δεκαετία, που χρονολογείται από το 2011.

Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν οι εταιρείες συνεχίζουν να αναθεωρούν τις προσδοκίες για τις πωλήσεις και τα κέρδη τους. Σύμφωνα με το FactSet, η περίοδος αναφοράς οικονομικών αποτελεσμάτων που μόλις πέρασε ήταν, σε κάθε περίπτωση, άθλια.

«Περισσότερες εταιρείες του S&P 500» – 72 -«έχουν εκδώσει αρνητική πρόβλεψη EPS για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με τα πρόσφατα τρίμηνα», έγραψε ο Butters στην έκθεση της 17ης Ιουνίου. «Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός εταιρειών του S&P 500 που εκδίδουν αρνητική πρόβλεψη EPS για ένα τρίμηνο από το 4ο τρίμηνο του 2019…και πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας».

Ωστόσο, παρά τα θεμελιώδη μεγέθη που κινούνται προς τα κάτω, η Wall Street εξακολουθεί να είναι ανοδική στις μετοχές.

Οι αναλυτές είναι λιγότερο αισιόδοξοι όσον αφορά τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη με τον πληθωρισμό να κινείται στο 8,6% και ακόμη και τον Powell να προειδοποιεί ότι η κίνηση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια θα μπορούσε να βυθίσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.

Ωστόσο, οι αναλυτές δε λένε ακριβώς στους επενδυτές να ξεφορτωθούν τις μετοχές τους σε εταιρείες βασικών καταναλωτικών αγαθών. Μόλις το 12% όλων των αξιολογήσεων σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν σε βαθμολογία «πώλησης».

Πηγή: Fortune.com