Παραδοχή Λαγκάρντ: Κάναμε λάθος με την Ελλάδα

Παραδοχή Λαγκάρντ: Κάναμε λάθος με την Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Εμείς παραδεχθήκαμε πως υπήρχαν λανθασμένοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές», υπενθύμισε η επικεφαλής του Ταμείου. 

Στην παραδοχή του λάθους του ΔΝΤ για το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας προχώρησε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αποδίδοντας την μεγάλη ύφεση της οικονομίας στην “αποποίηση ιδιοκτησίας” των μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές Κυβερνήσεις.

«Έγιναν λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας»; ρωτήθηκε η κ. Λαγκάρντ από τους Financial Times κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας. «Ναι έγιναν πράγματι λάθη στο αρχικό πρόγραμμα. Αλλά με την Ελλάδα τα πράγματα ήταν πάντα πιο περίπλοκα», απάντησε η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού. «Εμείς παραδεχθήκαμε πως υπήρχαν λανθασμένοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. Το είπε ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος μας Ολιβιέ Μπλανσάρ» υπενθύμισε, προσθέτοντας, ωστόσο ότι ενώ στις άλλες χώρες είχαν την ιδιοκτησία των προγραμμάτων, στην Ελλάδα πάντα κάποιος άλλος έπρεπε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις».

Τα βέλη κατά της ιταλικής κυβέρνησης

Παράλληλα, η επικεφαλής του Ταμείου έστειλε αυστηρό μήνυμα και στην Κυβέρνηση των ακροδεξιών εθνικιστών της Ιταλίας για την τήρηση της Ευρωπαϊκής δημοσιονομικής νομιμότητας.

«Όταν ανήκει κανείς σε μια ένωση, και αποφασίζει να παραμείνει σε αυτή, τότε πρέπει να τηρεί τους κανόνες της», επέμεινε η Λαγκάρντ στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας, λέγοντας πως ελπίζει ότι θα υπάρχει «μια απόσταση» ανάμεσα στη «ρητορική» της ιταλικής κυβέρνησης, που έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες, και τα «οριστικά μεγέθη» του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας.

Πάντως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε καθησυχαστικός τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Σε ερώτηση που του έγινε για το τι θα γίνει αν η Ιταλία χάσει την πρόσβασή της στις χρηματαγορές είπε ότι δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος για κάτι τέτοιο, καθώς βρίσκεται σήμερα δύο βαθμίδες πάνω από το ΒΒΒ που είναι η ελάχιστη επενδυτική διαβάθμιση ώστε τα ομόλογα μιας χώρας να θεωρούνται «επενδύσιμα».