Παραδοχή Σταθάκη: Ανάπτυξη 2,7% μόνο με ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Παραδοχή Σταθάκη: Ανάπτυξη 2,7% μόνο με ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλάει στο συνέδριο Capital + Vision 2016 με θέμα : Ανάπτυξη και Επενδύσεις - Δημιουργώντας Προοπτικές για την Ελληνική Οικονομία, Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, χωρίς να αρθούν τα οικονομικά εμπόδια δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Την προϋπόθεση ένταξης της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για να πιάσει το στόχο ανάπτυξης 2,7% το 2017, σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους επικεφαλής των πρεσβειών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), όπως επίσης και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη πέραν του Τουρισμού και της Ναυτιλίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να στηρίξει περαιτέρω τις εξαγωγές της, κυρίως σε τομείς όπου διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στη φαρμακοβιομηχανία, στα logistics, στα αγροδιατροφικά προϊόντα και στην ενέργεια.

Επιπλέον, ο Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε ότι η βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος εξαρτάται απόλυτα από την δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία συνιστά βασικό στόχο του τρέχοντος προγράμματος 2015 – 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει τονίσει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει παγωμένη έως ότου περάσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της.

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης είχε απαντήσει στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι «Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση διαπραγματεύσιμων αξιών που έχει εκδώσει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία στο πλαίσιο του προγράμματος (PSPP) δεν μπορεί να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή».

Όσο όμως τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση από τους δανειστές της χώρας, μία τέτοια ανάλυση παραμένει δύσκολη.

Πάντως, με βάση το σχεδιασμό του επερχόμενου Eurogroup και την επιστολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να θίξουν ορισμένες πτυχές του ζητήματος του χρέους, κυρίως βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.