Η παράδοση δείχνει τον δρόμο της επιτυχίας

Η παράδοση δείχνει τον δρόμο της επιτυχίας
Photo:

Πως και γιατί οι γουνοποιοί της Καστοριάς πρέπει να αποτελέσουν case study της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

H Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός στο ελαιόλαδο και μόλις τώρα κάνει τα πρώτα βήματα για επώνυμες εξαγωγές, μιας και το περισσότερο περνάει χύδην το Ιόνιο και βαφτίζεται ιταλικό. Αντίστοιχα, η χώρα μας αποτελεί μικρή δύναμη στην παραγωγή γουνοδερμάτων, όμως οι Έλληνες και συγκεκριμένα οι Καστοριανοί -και οι άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας- έχουν καταφέρει να είναι από τους κορυφαίους αγοραστές στον πλανήτη, οι οποίοι δίνουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν πουλώντας το στις διεθνείς αγορές ως επώνυμο. Και όχι μόνο αυτό, Κινέζοι και Ιταλοί ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι «Made in Greece», ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές στη ρωσική αγορά που είναι και ο κύριος αποδέκτης του τελικού προϊόντος.

Σε έναν τόπο με μοναδική φυσική ομορφιά, που είχε την «ατυχία» να βρίσκεται στην Ελλάδα των νησιών και των αρχαιοτήτων και με ένα κλίμα να μην βοηθάει μαζικές καλλιέργειες, οι Καστοριανοί ανέπτυξαν με σταθερά βήματα τα τελευταία 100 χρόνια τον κλάδο της γουνοποιίας. Έχοντας δεχθεί δύο ισχυρά κραχ -το 1987 όπου έχασαν την αγορά της Δυτικής Ευρώπης και το 1997 με την υποτίμηση στο ρούβλι- αποφάσισαν στη νέα χιλιετία να βάλουν πιο σταθερά θεμέλια και να καθετοποιήσουν την παραγωγή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η  Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, και το περίπτερο που διαθέτουν εκεί οι γουνοποιοί της Καστοριάς (κτήριο 16, περίπτερο 30) έγινε αφορμή να γνωρίσουμε καλύτερα τον «απομονωμένο» κόσμο των γουνοποιών  και να μάθουμε από πρώτο χέρι, από τον Φαίδωνα Γκίατα, γενικό γραμματέα του Συνδέσμου  Γουνοποιών Καστοριάς, και τον Παύλο Σίσκο, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, τα νέα του πλέον εξωστρεφούς κλάδου της ελληνικής οικονομίας.

Το Fortune στη ΔΕΘ – Όλες οι εξελίξεις εδώ

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 98% του τελικού προϊόντος εξάγεται, όπως συμβαίνει και με το μεγαλύτερο ποσοστό από το υπόλοιπο 2%. Απλώς αυτό δεν μπορεί να καταγραφεί στις άμεσες εξαγωγές, καθώς αφορά αγορές που κάνουν κυρίως Ρώσοι στις διακοπές τους από το δίκτυο καταστημάτων που έχουν αναπτύξει σε τουριστικές περιοχές της χώρας οι γουνοποιοί. Για χάρη των Ρώσων οι Έλληνες γουνέμποροι έφθασαν μέχρι το Ντουμπάι -αγαπημένο προορισμό νεόπλουτων- και διατηρούν εκεί περίπου 180 καταστήματα, ενώ αντίστοιχος αριθμός καταστήματων έχει αναπτυχθεί και στη ρωσική επικράτεια.

Οι Ρώσοι, όπως εξηγεί ο κ. Γκιάτας, είναι οι καλύτεροι πελάτες της ελληνικής γούνας, καθώς στην χώρα τους καταλήγει σχεδόν το 80% του τελικού πρϊόντος. Παράλληλα η γούνα αντιπροσωπεύει το 50% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία και δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να ανεβεί ακόμη περισσότερο, τόσο λόγω της πρόσφατης  απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων, όσο και εξαιτίας της συνεχόμενης αύξησης της παραγωγής του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Στατιστική Υπηρεσία, η παραγωγή γουναρικών στην Ελλάδα τρέχει με αύξηση 14,7% στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ και το 2012 η αύξηση της παραγωγής ήταν της τάξης του 10% σε σχέση με το 2011.

Όπως εξηγεί ο κ. Σίσκος, η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στην αύξηση των εξαγωγών -το 2012 διαμορφώθηκαν στα  450 εκατ. ευρώ- όσο και στην αύξηση της τιμής πρώτης ύλης λόγω επιθετικής δραστηριότητας των Κινέζων αγοραστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία δημοπρασία πριν από λίγες εβδομάδες, από τους 500 αγοραστές οι 300 ήταν Κινέζοι.

Διαβάστε ακόμη: ΔΕΘ: Από την «ενέργεια» στην ενέργεια

Έχοντας αντιληφθεί τον κίνδυνο αυτό, οι Έλληνες γουνοποιοί ξεκίνησαν με σταθερά βήματα προσπάθειες καθετοποίησης με πρώτο στάδιο τη δημιουργία εκτροφείων. Σύμφωνα με τον κ. Γκίατα, στη Δυτική Μακεδονία σήμερα λειτουργούν πλέον περίπου 50 φάρμες, οι οποίες εκτιμάται ότι φέτος θα προσφέρουν στους γουνοποιούς  1.500.000 τεμάχια έναντι 500.000 που ήταν πριν από μια πενταετία.

Στόχος είναι να φθάσει μέσα στα επόμενα χρόνια η παραγωγή στα 3.000.000 τεμάχια, μειώνοντας σημαντικά την εκροή συνναλάγματος και προσθέτοντας 1.500 νέες θέσεις εργασίας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από την γουνοποιία οφελείται άμεσα ή έμμεσα το 60%-70% του πληθυσμου του Νομού Καστοριάς, ενώ αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά στη Δυτική Μακεδονία όπου δραστηριοποιούνται συνολικά 1.500 επιχειρήσεις του κλάδου.

Στα πλαίσια της καθετοποίησης λειτούργησε πέρυσι για πρώτη φορά το ιδιόκτητο εκθεσιακό κέντρο 13.000 τ.μ. στην Καστοριά  που αποτέλεσε μια επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ. Την πρώτη έκθεση που πραγματοποίησαν οι ντόπιοι γουνοποιοί επισκέφθηκαν πάνω από 5.000 ενδιαφερόμενοι από όλο τον κόσμο.

Στα ίδια πλαίσια μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία σχολών απ’ όπου θα αποφοιτούν επαγγελματίες του κλάδου, εξειδικευμένοι τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στον σχεδιασμό και στη διάθεση του προϊόντος.

Διαβάστε ακόμη: Ο επιχειρηματίας που θέλει να φέρει πιο κοντά την Αυστραλία στην Ελλάδα