Παραδόθηκαν τα μαύρα κουτιά της πτήσης MH17

Παραδόθηκαν τα μαύρα κουτιά της πτήσης MH17
Photo: REUTERS

Ο φιλορώσοι αυτονομιστές συναντήθηκαν με αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία.

Ο Αλεκσάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας παρέδωσε τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία.

Η παράδοση έγινε στην πόλη του Ντόνετσκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. «Εδώ είναι, τα μαύρα κουτιά», είπε ο Μποροντάι ευρισκόμενος σε ένα δωμάτιο γεμάτο με δημοσιογράφους στην έδρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

 

Και οι δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία στη συνέχεια υπέγραψαν ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τον Μποροντάι ήταν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών του Μπόινγκ που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα είπε κατά τη διάρκεια της παράδοσης ότι τα δύο μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση».

Ταυτόχρονα οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του Μπόινγκ, που σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το έδαφος που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

«Επιχείρηση συγκάλυψης» κατήγγειλε ο Αυστραλός πρωθυπουργός
Τα στοιχεία στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία παραποιήθηκαν σε βιομηχανική κλίμακα, στο πλαίσιο επιχείρησης συγκάλυψης, κατήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ.

«Μετά το έγκλημα, έρχεται η συγκάλυψη. Αυτό που είδαμε είναι παραποίηση σε βιομηχανική κλίμακα και προφανώς αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν πρόκειται για ατύχημα. Πρόκειται για έγκλημα», είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Αναφερόμενος ωστόσο στον πρόεδρο της Ρωσίας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής τήρησε τους λόγους του με την έγκριση από τη Μόσχα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ασφαλή πρόσβαση των ερευνητών στον τόπο της καταστροφής.

Αύξηση αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη ζητά ο Ομπάμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι την αναγκαιότητα της διατλαντικής ενότητας καθώς επίσης και την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Κομορόφσκι συμφώνησαν για τη σημασία της αύξησης των αμυντικών δαπανών μεταξύ των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και για τη σημασία που έχει για τη συμμαχία η αξιόπιστη συμβολή στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης την ανάγκη για διατλαντική αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της τραγικής υπόθεσης με την κατάρριψη της πτήσης Μ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών και τις προσπάθειας της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα στοιχεία για την πτώση του Μπόινγκ από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Ομπάμα: «Ο Πούτιν πρέπει να πιέσει για τη συνεργασία αυτονομιστών και ερευνητών»

Περισυλλέχθηκαν οι σοροί των νεκρών του αεροσκάφους