Παραδοχή της ΕΕ: Μόλις στο μισό ο στόχος για την παραγωγή ημιαγωγών έως το 2030

Παραδοχή της ΕΕ: Μόλις στο μισό ο στόχος για την παραγωγή ημιαγωγών έως το 2030
This undated image courtesy of Google shows the company's new quantum computing chip "Willow.". Google on December 9, 2024, said the chip was a major breakthrough that could bring practical quantum computing closer to reality. "Willow" does in minutes what it would take leading supercomputers 10 septillion years to complete, according to Google Quantum AI founder Hartmut Neven. (Photo by Handout / GOOGLE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Google" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Η Κομισιόν είχε θέσει ως στόχο για την ΕΕ να αποκτήσει μερίδιο 20% στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών μέχρι το 2030.

Στην παραδοχή πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα καταφέρει να φτάσει τον στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν για την παραγωγή ημιαγωγών μέχρι το 20230 προχώρησε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA).

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν είχε θέσει ως στόχο για την ΕΕ να αποκτήσει μερίδιο 20% στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών μέχρι το 2030, με τα τσιπ να είναι ζωτικής σημασίας για τα πάντα, από τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα μέχρι τα πλυντήρια ρούχων και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης

Στην έκθεση σημειώνεται πως ο στόχος της ΕΕ να καλύψει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής τσιπ έως το 2030 είναι «αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα», δήλωσε η Άνεμι Τέρτελμπουμ του ECA.

Επικαλούμενη την ανάλυση της ίδιας της Επιτροπής , η έκθεση αναφέρει ότι η ΕΕ αναμένεται να φτάσει μόνο το 11,7% μέχρι την ημερομηνία αυτή, γεγονός που εξακολουθεί να αποτελεί βελτίωση σε σχέση με το μερίδιο του 7% το 2020, αλλά δεν πλησιάζει καθόλου τον δηλωμένο στόχο.

Σύμφωνα με το ελεγκτικό όργανο της ΕΕ, διάφοροι παράγοντες εμποδίζουν την ΕΕ να προχωρήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ημιαγωγοί βρίσκονται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων και αποτελούν στόχο τόσο δασμών όσο και απαγορεύσεων εξαγωγών. Επιπλέον, οι υψηλές τιμές ενέργειας της Ευρώπης και η έλλειψη προμηθειών πρώτων υλών -για παράδειγμα, η Κίνα ελέγχει το 95% του εξευγενισμένου γαλλίου παγκοσμίως- μειώνουν τα κίνητρα για τους κατασκευαστές τσιπ να εγκατασταθούν στην ήπειρο, μετέδωσε το Euractiv.

Ένα άλλο πρόβλημα συνδέεται με το μέγεθος των παραγωγών. Επειδή οι εταιρείες που συμμετέχουν σε έργα της ΕΕ είναι πολύ μεγάλες, οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ακύρωση σε ένα μεμονωμένο πρόγραμμα εργοστασίων υπονομεύει σημαντικά τις πιθανότητες του μπλοκ να επιτύχει τον στόχο του 20%.

Οι ελεγκτές ανέφεραν επίσης ότι η πράξη της ΕΕ για τα τσιπ επικεντρώνεται στην κάλυψη των σημερινών αναγκών της βιομηχανίας και όχι στον σχεδιασμό για τις μελλοντικές τάσεις της βιομηχανίας. Αυτές αναμένεται να επικεντρωθούν σε τσιπ που επιτρέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ή σε μονάδες με μικρότερα χαραγμένα κυκλώματα, τα οποία είναι πιο αποδοτικά.

Επιπλέον, η Επιτροπή ελέγχει μόνο το 5% των κονδυλίων που ανακοινώνονται βάσει του νόμου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μόνο ένα ορισμένο βαθμό ελέγχου σχετικά με το πού διατίθενται τα μετρητά.

Η Επιτροπή έχει επίσης «πρόβλημα δεδομένων», καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν καμία υποχρέωση να ενημερώνουν επίσημα την Επιτροπή για τα βιομηχανικά τους έργα.

Για τον μετριασμό αυτών των ζητημάτων, το ECA συνιστά στους νομοθέτες της ΕΕ να επανεξετάσουν επειγόντως τον στόχο του 20% και να εισαγάγουν συστηματική παρακολούθηση των σχεδίων κατασκευής εργοστασίων.

Συνιστά επίσης να αρχίσει η ΕΕ να προετοιμάζει την επόμενη στρατηγική για τους ημιαγωγούς, κάτι που η Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συμβεί με τη μορφή ενός «νόμου για τα τσιπ 2.0».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: