Παραγουάη: Ποδόσφαιρο + Πολιτική + $$$ = Προεδρία

Παραγουάη: Ποδόσφαιρο + Πολιτική + $$$ = Προεδρία

Τα λεφτά μπορεί να μην φέρνουν κατ' ανάγκη την ευτυχία, φέρουν όμως πιο κοντά την πολιτική.

Η άνοδος του Οράσιο Καρτές στην πολιτική σκηνή της χώρας του, της Παραγουάης, ήταν εξ’ αρχής αμφιλεγόμενη και ιλιγγιώδης.

Μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων χρόνων από την ενασχόλησή του με τα κοινά, ο 56χρονος πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και μεγαλοτραπεζίτης κατάφερε να αναρριχηθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, την προεδρία της Δημοκρατίας, τα ηνία της οποίας θα κρατά γερά στα χέρια του για τα επόμενα πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από τις 15 Αυγούστου.

Για να το πετύχει, επιστράτευσε τα δύο πιο ισχυρά όπλα του: την αποφασιστικότητα και τα λεφτά του. Πριν κάνει το μεγάλο άλμα του στην πολιτική, άλλωστε, έκανε προσεκτικά και μελετημένα βήματα.

Η εξίσωση της πολιτικής «επιτυχίας»
Αρχικά, αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα Club Lidertad -την τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα- εξασφαλίζοντας έτσι λαϊκή εύνοια από ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Σειρά είχε η μετά βαΐων και κλάδων είσοδός του στο συντηρητικό κόμμα Κολοράντο, το 2009.

Έκτοτε, άλλαξε συνοπτικές διαδικασίες τις εσωτερικές ισορροπίες και το καταστατικό, που ουδόλως βόλευε τα σχέδιά του, αφού προέβλεπε ότι για να θέσει κανείς προεδρική υποψηφιότητα με το Κολοράντο, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια κομματικό μέλος.

Διαβάστε ακόμη: Κόντρα Κίρχνερ-αγορών με φόντο τις εκλογές

Όταν ήλθε η μεγάλη ώρα της προεκλογικής του εκστρατείας, διέθεσε για τις ανάγκες της 20 εκατομμύρια δολάρια από την ίδια του την τσέπη –«παρανυχίδα» μπροστά στο μέγεθος της τεράστιας προσωπικής του περιουσίας. Κι έκανε τα πάντα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο των ισχυρών κοινωνικών κύκλων, που παρέμεναν βαθιά ριζωμένοι στον εθνικό συντηρητισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία τηλεοπτική συνέντευξή του. Όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσε εάν ο γιος του, του έλεγε ότι είναι ομοφυλόφιλος και ότι θέλει να παντρευτεί έναν άλλο άνδρα, αυτός έδωσε χωρίς σκέψη τη λακωνική, αποστομωτική απάντηση: «θα αυτοπυροβολούσα τα αρχι… μου»!    

Το αμαρτωλό παρελθόν και το «θέλημα του Θεού»
Φυσικά, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις διάφορες καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του: από κερδοσκοπία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα επί της δικτατορίας του Αλφρέντο Στρόεσνερ, πίσω στη δεκαετία του ’80 (τελικά, οι κατηγορίες ήρθησαν, μετά την τετραετή φυγή του από τη χώρα), έως τις ατελέσφορες έρευνες που διεξήχθησαν εναντίον του αφενός στη Βραζιλία για λαθρεμπόριο τσιγάρων κατά τη δεκαετία του ’90, αφετέρου στις ΗΠΑ για διασυνδέσεις με εμπόρους ναρκωτικών.

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να γίνω πλούσιος, ούτως ή άλλως τα έχω όλα», λέει με στόμφο σήμερα ο Καρτές. Σε κάθε περίπτωση, το επιχειρηματικό δαιμόνιο φαίνεται ότι θα σημαδέψει την προεδρία του. Πρώτη προτεραιότητά του, διευκρίνισε, είναι οι business με την Βραζίλια. «Η Βραζιλία είναι η ατμομηχανή», διακήρυξε, «και ο Θεός θέλει να είμαστε το βαγόνι της μεγάλης αυτής χώρας».

Διαβάστε ακόμη: Ο «γρίφος» της Βραζιλίας