Παραμεγάλωσε η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ

Παραμεγάλωσε η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ
Photo:

Ο Τζέιμι Ντάιμον σχεδιάζει να περικόψει δραστηριότητες της JPMorgan, παρόλο που υποστήριζε την ανάγκη μεγέθυνσης των τραπεζών.

του Στήβεν Γκάντελ

Χαμηλώνει ο πήχης των φιλοδοξιών για την JP Morgan. Προχθές, τα ανώτατα στελέχη της τράπεζας παρουσίασαν τα σχέδια της τράπεζας για σμίκρυνση των δραστηριοτήτων της. «Τα κακά δάνεια μεταφράζονται σε κακά έσοδα» είπε ο CEO της, Τζέιμι Ντάιμον. «Και τα πολλά κακά δάνεια σημαίνουν ότι βγαίνεις εκτός αγοράς. Εγώ θέλω να αναπτύξουμε τα καλά έσοδα».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών, η JPMorgan σχεδιάζει να καταργήσει 8.000 θέσεις εργασίας στα τμήματα καταναλωτών και κοινοτικής τραπεζικής. Πέρυσι, οι περικοπές στα ίδια τμήματα ήταν περισσότερες, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα περικοπεί το μέγεθος της τράπεζας. Τα σχέδια περιλαμβάνουν περικοπή ή και διακοπή δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις προπληρωμένες κάρτες και τα ενυπόθηκα δάνεια.

Διαβάστε ακόμη: Τα «golden boys» της Wall Street δεν καταλαβαίνουν από κρίση

Στο κατώφλι του 2013, η τράπεζα προσέφερε 35 διαφορετικούς τύπους στεγαστικών δανείων. Στα τέλη του 2014, σχεδιάζει να προσφέρει 15. Και για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η JPMorgan ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τον αριθμό των υποκαταστημάτων κατά το 2014. Συγκριτικά, πρόπερσι η τράπεζα άνοιξε 106 επιπλέον υποκαταστήματα, και πριν από τρία χρόνια 240! Και σαν να μην έφτανε αυτή η μείωση, κάθε υποκατάστημα θα διαθέτει 20% λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Η σμίκρυνση της τράπεζας εξηγείται εύκολα, καθώς πέρυσι πλήθυναν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Οι ανταγωνίστριες τράπεζες Bank of America και Citigroup ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο τα τελευταία χρόνια, ψαλιδίζοντας δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JPMorgan, οι περικοπές θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα μόλις έτος. Αλλά η εξασφάλιση υγιών εσόδων και μακροπρόθεσμης κερδοφορίας παραμένει ένα ανοιχτό στοίχημα για το μέλλον.