Paramount vs Τομ Κρουζ: Η εταιρεία παραγωγής βγάζει πολλά εκατομμύρια από το “Top Gun: Maverick” όμως οι πρωταγωνιστές δεν θα τα δουν ποτέ

Paramount vs Τομ Κρουζ: Η εταιρεία παραγωγής βγάζει πολλά εκατομμύρια από το “Top Gun: Maverick” όμως οι πρωταγωνιστές δεν θα τα δουν ποτέ
US actor Tom Cruise arrives in a helicopter to the world premiere of "Top Gun: Maverick!" aboard the USS Midway in San Diego, California on May 4, 2022. (Photo by Robyn Beck / AFP) Photo: AFP
Τομ Κρουζ, Σάντρα Μπούλοκ και άλλοι κινηματογραφικοί αστέρες, στρέφονται κατά της εταιρείας παραγωγής κατηγορώντας την ότι τους στερεί εκατομμύρια δολάρια.

του Lucas Shaw

Μετά από χρόνια ζημιών και απογοητευτικών επιδόσεων, τα κινηματογραφικά στούντιο Paramount Pictures δημοσίοποίησαν τα καλύτερα αποτελέσματα του box office εδώ και μια δεκαετία. Οι πέντε πρώτες ταινίες που κυκλοφόρησαν στους κινηματογράφους φέτος βρέθηκαν όλες στην πρώτη θέση, με αποκορύφωμα το “Top Gun: Maverick”, την ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις της χρονιάς μέχρι στιγμής.

Δεν γιορτάζουν όμως όλοι. Πολλοί από τους αστέρες και τους παραγωγούς αυτών των ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των Τομ Κρουζ, Σάντρα Μπούλοκ και των δημιουργών του “Jackass”, πιστεύουν ότι θα χάσουν εκατομμύρια δολάρια λόγω συμφωνίας μεταξύ της Paramount και του καλωδιακού καναλιού Epix.

Οι αστέρες του κινηματογράφου, οι παραγωγοί και οι κινηματογραφιστές συχνά αποκομίζουν έσοδα από τα κέρδη των ταινιών τους, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου από τις ψηφιακές πωλήσεις και την αδειοδότηση σε τρίτους. Αυτά τα ποσά μπορεί να ανέλθουν σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μια μεγάλη ταινία όπως το “Top Gun: Maverick”, με πρωταγωνιστή τον Κρουζ ή εκατομμύρια σε μια επιτυχία μικρότερης κλίμακας όπως το “The Lost City”, με πρωταγωνίστρια την Μπούλοκ.

Οι συμμετέχοντες στα κέρδη στις ταινίες της Paramount πιστεύουν ότι τα χρήματά τους είναι χαμηλότερα από αυτά που θα έπρεπε, επειδή η  Epix πληρώνει λιγότερα στην εταιρεία σε σχέση με άλλα στούντιο που έχουν παρόμοιο περιεχόμενο, σύμφωνα με αρκετές πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Εκπρόσωποι των ηθοποιών συναντήθηκαν με την Paramount για να ζητήσουν επιπλέον χρήματα, υποστήριξαν γνώστες της υπόθεσης, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αν και κανείς δεν έχει απειλήσει με αγωγή ακόμη, οι δικηγόροι αξιολογούν τις επιλογές τους. Μια πιθανότητα είναι ότι τα εργατικά συνδικάτα του Χόλυγουντ θα αναλάβουν δράση. Τα συνδικάτα εισπράττουν επίσης χρήματα από αυτές τις ταινίες και η συμφωνία της Paramount με την Epix σημαίνει ότι και αυτά ενδέχεται να έχουν χάσει εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με αυτά που παίρνουν από άλλα στούντιο. Τα συνδικάτα αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Οι εκπρόσωποι των πρωταγωνιστών Κρουζ, Μπούλοκ και του πρωταγωνιστή του “Jackass”, Johnny Knoxville, δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Σε μια δήλωση στο Bloomberg News, η Paramount είπε ότι δεν είχε ιδιοκτησιακά συμφέροντα στην Epix εδώ και πέντε χρόνια και ότι «οι συμφωνίες μας συνάπτονται με τις τιμές της αγοράς».

Οι δικηγόροι και οι ατζέντηδες πάντα επέκριναν τη «λογιστική του Χόλυγουντ», με την οποία τα στούντιο υπερεκτιμούν το κόστος και συγκαλύπτουν τα κέρδη ώστε να μην μοιράζονται τα έσοδα με τους οικονομικούς τους εταίρους. Και οι δύο πλευρές θα προτιμούσαν να αποφύγουν μια αγωγή, αλλά υπήρξαν μερικές μεγάλες υποθέσεις την τελευταία δεκαετία. Η AMC Networks Inc. αναγκάστηκε να πληρώσει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια σε έναν από τους δημιουργούς του “The Walking Dead”, ενώ η Fox διευθέτησε μια διαμάχη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τους συμμετέχοντες στην παράσταση “Bones”.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι η άνοδος των υπηρεσιών streaming έχει καταστήσει ακόμα πιο εύκολο για τα στούντιο να κρύβουν τα κέρδη τους από τους συντελεστές κάνοντας συναλλαγές με εταιρείες που στην ουσία τους ανήκουν. Τα περισσότερα στούντιο συνήθιζαν να χορηγούν άδεια για τις ταινίες τους σε καλωδιακά δίκτυα υψηλής ποιότητας όπως η HBO, αλλά τώρα δίνουν άδεια σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ροής, που συχνά τους ανήκουν. Η Warner Bros ανεβάζει τις ταινίες της στην HBO Max, η Walt Disney Co. στέλνει τις ταινίες της στη Disney+ και η Universal έχει μια συμφωνία με την θυγατρική της, Peacock. Η Universal έκλεισε επίσης συμφωνία με την Amazon.com Inc.

Οι εταιρείες υπηρεσιών streaming συνήθως δεν αδειοδοτούν καθόλου τις πρωτότυπες ταινίες τους σε άλλους. Αντί να δώσουν στους συντελεστές μερίδιο ιδιοκτησίας σε ένα έργο, η Netflix, η Amazon και η Apple Inc. εξαγοράζουν τα δικαιώματά τους εκ των προτέρων. Το συνδικάτο των σεναριογράφων έχει ήδη εξασφαλίσει 42 εκατομμύρια δολάρια μετά από διαιτησία από τη Netflix Inc. μετά από κατηγορίες για «συμβάσεις με εταιρείες της ιδιοκτησίας της» και 4 εκατομμύρια δολάρια από την Amazon από απλήρωτα δικαιώματα.

Η Paramount και η Epix δεν ανήκουν στην ίδια εταιρεία, αλλά ανήκαν κάποτε. Η Paramount, η Lions Gate Entertainment Corp. και η Metro-Goldwyn-Mayer δημιούργησαν την Epix το 2008 ως διανομέα για τις ταινίες τους. Ενώ αυτές οι εταιρείες ήλπιζαν ότι η Epix θα μετατρεπόταν σε βιώσιμο παίκτη, δεν έφτασε ποτέ στο ανάστημα της HBO, της Showtime ή της Starz. Για να δημιουργήσει επιπλέον χρήματα, η Epix παραχώρησε άδεια για τις ταινίες της στην Amazon. Οι συντελεστές αυτών των ταινιών δε χάρηκαν με τη συμφωνία, επειδή η Epix πλήρωνε παρόμοιες τιμές σε άλλες υπηρεσίες ροής και καλωδιακά δίκτυα.

Πηγή: Fortune.com